Planina Tara

0
261
Foto: kompaskazesrbija.rs

Planina Tara nalazi se u Zapadnoj Srbiji. Proteže se između kanjona reke Drine, doline reke Đetinje i planine Zlatibor. Tara pripada grupi starovlaških-raških planina. Prosečna visina planine iznosi 1200 metara, a najviši vrh je Kozji rid, 1591m nadmorske visine.

Tara ima veoma povoljan položaj za rast i razvoj turizma, jer omogućava veoma raznovrstan sadržaj svim posetiocima. Neki od turističkih lokaliteta jesu reka Drina, sa svojim jezerima Zaovine i Perućac i veliki broj terena pogodnih za zimske sportove. Najbolji skijaški tereni nalaze se u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom koja dostiže 500m. U neposrednoj blizini Tare, nalaze se Užice, Mokra Gora i Višegrad, mesta sa velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika. Ova planina i njena okolina pružaju potpun i raznolik doživljaj svim turistima.

Taru su proučavali mnogi naučnici, a prvi među njima, bio je proslavljeni srpski lekar, profesor i akademik Josif Pančić. On je nakon svog višegodišnjeg truda, 1875. godine, upravo na Tari, u selu Zaovine, uspeo da ostvari svoj cilj i pronađe retku endemsku vrstu četinara, Pančićevu omoriku. Bitno je napomenuti da se na ovoj planini nalazi oko 1100 biljnih vrsta, što čini trećinu ukupne flore Srbije. Zbog svog velikog prirodnog bogatstva, Skupština Srbije je 13. jula 1981. godine posebnim zakonom područje Tara proglasila nacionalnim parkom. Javno preduzeće Nacionalni park Tara upravlja ovim područjem.

Foto: en.wikipedia – Jezero Zaovine – Nacionalni park Tara
Prethodni tekstSuri orao – Jedna od najvećih ptica grabljivica
Sledeći tekstTornik – Najviši vrh Zlatibora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime