Preselite se bez muke i stresa

0
108

Preseljenje može biti jedno od najstresnijih iskustava u životu, ali sa pravim planom i savetima, možete to pretvoriti u ugodnu avanturu. U ovom članku, otkrićemo kako da organizujete svoj proces selidbe tako da prođe glatko i bez nervoze. 

Odredite budžet

Pre nego što počnete sa pakovanjem, važno je da odredite budžet. Razmislite o svim troškovima – od pakovanja, transporta, pa sve do dana i zarade koju gubite na poslu zbog selidbe i slično. 

Od budžeta će naravno zavisiti, da li selidbu organizujete samostalno ili uz pomoć agencije za selidbe. Određivanje budžeta unapred je posebno važno u sučaju samostalne selidbe, s obzirom na to se upravo u slučaju samostalne selidbe pojavljuju skriveni i neplanirani troškovi.

Ukoliko se opredeljujete za selidbu uz pomoć agencije važno je da od agencije nakon što im saopštite sve potrebne detalje, dobijete konačnu i konkretnu cenu njihovih usluga, na taj način izbegvate sve skrivene troškove.

Ako već imate zacrtan budžet, i niste sigurni da li možete da priuštite agenciju za selidbu, na sajtu Selidbe Srbija,  možete dobiti sve detaljne informacije, kao i konkretnu ponudu.

Iskoristite priliku da se rešite viška stvari

Selidba je idealna prilika da se oslobodite stvari koje vam više nisu potrebne. Razmislite šta sve koristite, a šta možete donirati, prodati ili baciti. Ovo ne samo da će olakšati selidbu, već će vam pomoći da novi dom bude uredniji.

Stvari koje su upotrebljive poput nameštaja ili garderobe možete donirati Crvenom krstu ili drugoj humanitarnoj organizaciji. Neupotrebljive stvari, posebno nameštaj mogu predstavljati problem za odlaganje jer su kabaste i teške za transport. U tom slučaju možete agenciju za selidbe angažovati da ona obavi odnošenje starog nameštaja na gradsku deponiju.

Napravite čeklistu

Čeklista će biti vaša desna ruka bilo da selidbu obavljate samostalno ili uz pomoć agencije. Napravite detaljnu listu svega što treba da uradite pre, tokom i nakon selidbe. 

Ovo će vam pomoći da ništa ne zaboravite i da ostanete organizovani. Nakon svakog obavljenog zadatka čekirajte tu stavku, a pre konačne selidbe prođite još jednom kroz celu listu i “presllišajte” se.

Stvari pakujte pametno i organizovano

Kada pakujete stvari, uradite to pametno. Grupišite stvari po kategorijama i označite kutije. Lomljive predmete dodatno zaštitite. 

Najbolje bi bilo da kupite pucketavu foliju i njome zaštite stvari. Alternativu pucketavoj foliji mogu da predstavljaju novine, ali i ćebići, peškiri, čaršavi.

Takođe, razmislite o redosledu pakovanja – prvo pakujte stvari koje vam nisu neophodne, a na kraju one koje koristite svakodnevno.

Vrlo je važno da kutije budu optimalno popunjene. Ne preteške kako se ne bi cepale, ali ne ni prazne. Ukoliko ostanu prazne sa dosta prostora, rizikujete da usled pomeranja i tumbanja dođe do oštećenja predmeta.

Odeću ostavite na vešalicama

Odeću možete lako preneti ako je ostavite na vešalicama. U zavisnosti od toga koliko je vaša odeća glomazna, grupišite više komada odeće na vešalicu i umotajte ih u velike kese za smeće. Ovo će vam uštedeti vreme prilikom raspakivanja, a sačuvaćete prostor u kutijama za lomljive stvari.

Još jedna stvar koja će vam olakšati i ubrzati selidbu je ostavljanje garderobe u ormarima. Dakle ukoliko i nameštaj selite u novi dom, garderobu, pogotovo kabastu možete ostaviti u ormarima, ona neće predstavljati ozbiljan dodatni teret, a uštedeće vam vreme potrebno za pakovanje, kutije, a uz sve to garderoba će ostati ispeglana.

Sva dokumenta čuvajte na jednom mestu

Najčešće zabrovljene ili izgubljene stvari tokom selidbe su dokumenta. Da vam se to ne bi desilo važno je da sva vaša dokumenta budu na jednom mestu i lako dostupna tokom selidbe. 

Ovo uključuje lična dokumenta, ugovore, račune i sve ostale papire koji su vam potrebni. Sva ova dokumenta spakujte u jednu fasciklu i ukoliko se angažovali agenciju, dokumenta čuvajte kod sebe, kako se ne bi zagubila.

Dobra priprema, pola selidbe – zato krenite na vreme!

Ne čekajte poslednji trenutak. Počnite sa pripremama na vreme. Što više stvari obavite unapred, selidba će biti manje stresna. Planirajte svaki korak i dajte sebi dovoljno vremena za sve.

U toku priprema, na vreme razmislite gde će vaša deca ili kućni ljubimci zbrinuti tokom selidbe. 

O ovome ne morate brinuti ukoliko angažujete selidbu ali ukoliko se samostalno selite bilo bi dobro da imate prijatelje ili članove rodbine kod kojih biste mogli vaše mališane da ostavite. 

Što se tiče ljubimaca, ukoliko vaša rodbina nije “pet friendly” možete razsmisliti o pansionu za kućne ljubimce. Svakako ovo su stvari o kojima bi trebalo misliti na vreme i uključiti ih u planove, ali i u konačni proračun troškova.

Selidba, dakle, ne mora biti haotična i stresna ako se dobro organizujete. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći u tome. Nama još preostaje samo da vam kažemo – srećno!

Prethodni tekstKoja mesta su savršena za kratak odmor?
Sledeći tekstKada je izumljen bikini: Evolucija ženskih kupaćih kostima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime