Ponuda stanova za prodaju u Novom Sadu i Nišu

0
38

Prethodna, 2023. godina kao da je “uplašila” kupce i investitore,  pa je pored pada prodaje nekretnina, od čak 30% na teritoriji Srbije, zabeležen i smanjen intezitet gradnje. Ova godina počinje drugačije. Već u početku 2024. imamo veći broj izdatih građevinskih dozvola nego u istom periodu prethodne godine. Takođe, i interesovanje kupaca je ove godine znatno veće. 

Na vrhu liste gradova koji zanimaju kupce, pored Beograda, nalaze se Novi Sad i Niš. Iz tog razloga istraživali smo aktuelno stanje na tržištu nekretnina u ova dva grada, pa ćete u nastavku otkriti ponudu Niša i Novog Sada, trenutne cene, ali i predviđanja za kraj godine. 

Novi Sad – atraktivna opcija za strance

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, udeo stranih državljana koji su vlasnici stanova je za godinu dana udvostručen. Tako 4,81 posto kupaca ima prebivalište van Srbije dok je 2022. godine taj broj bio 2,93 odsto. Najveći broj kupaca je iz Rusije, Ukrajine, a sve je i veći broj kupaca iz Izraela.

Upravo među stranim kupcima Novi Sad je jako popularna destinacija. Tako se veliki broj kupaca odlučuje za kupovinu nekretnine u Novom Sadu “na slepo”, odnosno bez prethodne posete gradu. Treba naglasiti da je Novi Sad atraktivna lokacija i za naše državljane koji rade u inostranstvu, ali i državljane BiH.

Sve pomenute grupacije uglavnom stanove kupuju za gotov novac. Ako se tome pridoda uobičajena praksa za naše tržište da se najveći broj stanova kupuje za keš, ne treba da čudi tako uspešna prodaja.

Sve ovo, međutim, utiče na rast cena kvadrata ili barem na sprečavanje pada cene. Stanovi u Novom Sadu se tako kreću 1.800 do 2.800 evra po kvadratu. Specifično za Novi Sad je to što je prosečna cena kvadrata u starogradnji, viša nego cena kvadrata u novogradnji, pa je tako u trećem kvartalu prethodne godine iznosila 1.850 evra. Ta cena se u ovoj godini nije značajnije menjala.

Niš – Stabilne cene i visoko interesovanje

Odmah nakon Beograda i Novog Sada, ako izumemo velike turističke centre kod nas, tu je Niš po broju zainteresovanih kupaca za nekretnine. Kao univerzitetski grad i najrazvijeniji grad južnog dela naše zemlje Niš je atraktivan mladima, porodicama, ali sve češće i strancima.

Najprimamljiviji stanovi u Nišu nalaze se u centru grada, kao i u blizini škola i fakulteta. Međutim, ponuda stanova u centru Niša nije tako bogata, a vlasnici se retko opredeljuju za prodaju svojih stanova. Iz tog razloga se naselje Pantelej izdvojilo kao povoljna lokacija, pa tako danas vaći za naselje sa bogatom ponudom novogradnje ali i kao naselje sa dobrim potencijalom za dalje širenje. 

Stanovi u ovom delu grada mogu pronaći po ceni od 1.400 do 1.500 evra po metru kvadratnom, što je za 400 do 500 evra povoljnije od stanova u centru. Treba pomenuti i Palilulu kao traženu lokaciju, ali i kao lokaciju sa dobrim cenovnim rasponom, s obzirom da se u ovom naselju stanovi kreću do 1.400 pa sve do 1.900 evra po kvadratu.

Kada je reč o starogradnji u Nišu ona je nešto povoljnija, i u proseku je kvadrat starogradnje za nekih 200 evra jeftiniji nego kvadrat novogradnje. I sve dok je cena starogradnje konkurentna kupci se ne libe da posegnu i za njom.

Upravo iz iz razloga povećanog interesovanja, trenutno je uočljiv blagi porast cena u ovom gradu. Ovo je posebno uočljivo kod stanova u novogradnji koji su odmah useljivi ili koji su u završnoj fazi radova, dakle na 70-80% završenosti.

Kretanje cena do kraja godina

Pre svega treba istaći da su trenutne cene kako i Nišu tako u Novom Sadu, na nivou prošlogodišnjih. Iako je primetan blagi rast kod novoizgrađenih stanova, oni stanovi koji su još uvek u izgradnji mogu se naći po povoljnim uslovima.

Drugi kvartal u godini jeste period kada se kreće sa prodajom nekretnina, mada ne i dalje ne u tolikoj meri kao u trećem i četvrtom kvartalu. Ali na osnovu njega moguće je naslutiti dalji tok kretanja cena. Tako, sudeći po interesovanju, ali i intezivnoj izgradnji nekretnina ova godina bi trebalo da bude obeležena skokom prodaje u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se ne očekuje pad cena građevinskog materijala, kako se najveći broj stanova kod nas kupuje za gotov novac i kako će interesovanje i potražnja skočiti u poslednja dva kvartala, realno je očekivati i skok cena, posebno u poslednjem kvartalu. Skok ne bi trebalo da bude značajan, ali sasvim precizna predviđanja je teško pružiti.

U svakom slučaju, ukoliko planirate ove godine da pazarite nekretninu, onda je upravo ovaj period godine idealan, sve do početka trećeg kvartala. Ovaj period je povoljan pre svega zbog stabilnih cena, zbog znatno bogatijeg izbora ali i nešto slabije konkurencije u pogledu kupaca.

Treba istaći i to da se u celoj Srbiji ubedljivo najbrže i najlakše prodaju stanovi površine 50-60 metara kvadratnih. Tako, ukoliko je ovaj tip stanova vaša interesna sfera morate biti spremni na jaku konkurenciju.

Prethodni tekstKada je izumljen bikini: Evolucija ženskih kupaćih kostima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime