Kopaonik – Najveći skijaški centar u regionu

0
1996
Koaponik

Planina Kopaonik je najveći zimski turistički centar Srbije i najveći skijaški centar u regionu. Svojim prirodnim lepotama i velikim brojem uređenih ski staza, kako za početnike tako i za iskusne skijaše, privlači turiste iz Srbije, ali i iz čitavog sveta. Ski centar Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji. Osim skijanja, na Kopaoniku postoji veliki broj drugih aktivnosti i rekreacija. Kopaonik ima veoma široku ponudu smeštaja. Potrebno je naglasiti da je većina smeštajnog kapaciteta Kopaonika popunjena i tokom leta i proleća, jer ljudi upravo na ovoj planini pronalaze mir i odmor za dušu.

Kopaonik
Izvor: modena.travel

Kopaonik – Osnovne karakteristike i najviši vrhovi

Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije. Pruža se u pravcu od severozapada ka jugoistoku u dužini od 75km, sa maksimalnom širinom od 40km. Najviši vrh Kopaonika jeste Pančićev vrh – 2017 metara nadmorske visine. Ovaj planinski masiv dobio je ime po svom velikom rudnom bogatstvu koje je eksploatisano još od srednjeg veka.

Najviši deo Kopaonika predstavlja površ Ravni Kopaonik, oko koje se nalaze Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom, Karaman (1934mnv), Gobelja (1834mnv) i dr. Do Ravnog Kopaonika se može doći sa istočne strane (preko naselja Brzeća) i preko zapadne strane (dva puta od Ibarske magistrale). Najviši vrhovi Kopaonika su:

1. Pančićev vrh – 2017 metara nadmorske visine
2. Suvo Rudište – 1976 metara nadmorske visine
3. Veliki Karaman – 1936 metara nadmorske visine
4. Velika Gobelja – 1934 metara nadmorske visine
5. Mali Karaman – 1917 metara nadmorske visine

Nacionalni park

Jedan deo ove planine predstavlja zaštićenu zonu i zove se Nacionalni park Kopaonik. Nacionalnom parku Kopaonik pripadaju Pančićev vrh na kom se nalazi i mauzolej ovog čuvenog prirodnjaka oko kog je vojna baza Srbije, ski centar Kopaonik… Pod zaštitom nacionalnog parka nalazi se veliki broj prirodnih spomenika i različitih tipova objekata, koja predstavljaju kulturna dobra.

Kopaonik ima bogatu floru i faunu. Najpoznatija biljka na ovoj planini je Pančićeva omorika. Pored nje, na planini se mogu pronaći endemske vrste kao što su: kopaonička čuvarkuća, Pančićeva potočarka i kopaonička ljubičica. Najznačajnije životinjske vrste su: sivi soko, suri orao, buljina i divlja mačka.

Pančićeva omorika
Pančićeva omorika

Izvor: sr.wikipedia/Radoje Taisc – Pančićeva omorika

Na samom Kopaoniku, ali i oko njega, nalazi se veliki broj kulturnih spomenika, manastira, crkava, reka i jezera. Takođe, ovde se nalazi i vodopad Jelovarnik, sa visinom od 71 metra. Jelovarnik je duži period važio za najviši vodopad Jugoslavije i Srbije, a trenutno se nalazi na trećem mestu.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Sledeći tekstĐetinja – Reka i bogatstvo užičkog kraja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime