Vodopad Jelovarnik – Treći najviši vodopad u Srbiji – Kako doći?

0
3401
Vodopad Jelovarnik
Foto: instagram@danijelmilojkovic_dmstudio - Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik je treći po visini vodopad u Srbiji. Sastoji se od 3 kaskade sa ukupnom visinom od sedamdeset i jednog metra. Nalazi se na planini Kopaonik, na 1.116 metara nadmorske visine. Jelovarnik, zajedno sa okolnom florom i faunom, proglašen je za rezervat prirode.

Vodopad Jelovarnik
Foto: instagram@zmajce0301

Vodopad Jelovarnik i njegove osnovne karakteristike

Jelovarnik je 1998. godine otkrila grupa geologa i tada je predstavljao najviši vodopad u Srbiji, sa visinom od sedamdeset i jednog metra. Ovaj epitet zadržao je sve do 2011. godine, kada je na Staroj planini otkriven novi vodopad Kopren, sa visinom od 103,5 metara. Već naredne godine je otkriven novi najviši vodopad u Srbiji, Kaluđerski skok i od tada Jelovarnik zauzima treću poziciju.

Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora. Prilokom posete ovom vodopadu uživaćete u nestvarnom prirodnom okruženju.

Nalazi se na 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha i na oko 25 kilometara od mesta Brus. Zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi, pravi je izazov doći do ovog vodopada. Na Kopaoniku se redovno organizuju pešačke ture, koje za cilj imaju obilazak ovog mesta.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jedan od najviših vodopada u Srbiji:

Vodopad Jelovarnik je ime dobio po istoimenoj oblasti Jelovarnik, na Kopaoniku. Pripada Nacionalnom parku Kopaonik.

Kako doći do vodopada Jelovarnik?

U neposrednoj blizini vodopada se nalazi put. Staze su veoma dobro obeležene, a vodiči ne preporučuju da samostalno idete ka vodopadu. Ukoliko se odlučite da u pohod krenete pešaka, težim putem, morate biti spremni na šetnju od čak petnaestak kilometara.

Ukoliko se odlučite da ovo mesto posetite automobilom, put do jednog od najlepših vodopada u Srbiji Vas vodi u mesto Brzeće u podnožju Kopaonika. Tu se skreće desno i kratko vozi glavnim putnim pravcem broj 212. Nakon nekoliko kilometara uočićete skretanje desno na makadamski put, koji je kategorisan, put 446, i preko sela Ravanište dolazite do proširenja gde možete parkirati auto i nastaviti pešaka do vodopada. Da biste došli do puta do vodopada biće Vam potrebno oko 15 minuta šetnje.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstReka Gradašnica – Mlinska reka
Sledeći tekstPlanina Goč

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime