Golubačka tvrđava: Srednjovekovna tvrđava na Dunavu

0
5621
Golubačka tvrđava
Foto: Tvrđava Golubački grad - Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava je srednjovekovna tvrđava i kulturni spomenik od izuzetnog značaja. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko četiri kilometara nizvodno od naselja Golubac (opština Golubac). Tvrđava pripada Nacionalnom parku Đerdap i smeštena je na visokim liticima, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubačka tvrđava i njen izgled

Golubačka tvrđava se sastoji od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada i čini je ukupno 9 kula sa dve velike kolske kapije.

Golubačka tvrđava

Istorija Golubačke tvrđave

Golubačka tvrđava je izgrađena na ostacima starog rimskog utvrđenja. I dan danas nije poznata tačna godina kada je ova tvrđava izgrađena. Na osnovu svih pronađenih dokaza, još uvek je nemoguće utvrditi ko je izgradio tvrđavu, Srbi ili Ugari. Golubački grad je dograđivan sve do kraja petnaestog veka, kada je dobio svoj konačan izgled. Prvi put i istoriji, Golubac se pominje u ugarskim izvorima daleke 1335. godine. Vlast nad tvrđavom smenjivala se između Ugara, Srba i Turaka sve do 1481. godine, kada je Turci osvajaju po drugi put i započinju svoju viševekovnu vladavinu. Vladavina Osmanskog carstva prekida se nakon Drugog srpskog ustanka. Godine 1868. Golubac je napokon predat srpskoj vlasti

Renoviranje Golubačke tvrđave

Početkom 21. veka, Golubački grad je bio u veoma lošem stanju, zapušten i nepristupačan. Tokom 2011. godine, započinje rekonstrukcija cele Golubačke tvrđave. Rekonstrukcija je završena 2019. godine, kada je tvrđava svečano otvorena.

Golubačka tvrđava

U video prilogu ispod možete videti kako izgledaju Golubačka tvrđava i njena okolina iz vazduha, sa svih strana. Snimak je nastao 2020-e godine, tako da prikazuje njen današnji izgled, koji je stvoren nakon rekonstrukcije. Zaista lep prizor.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim tvrđavama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: Tvrđava Golubački grad

Prethodni tekstFauna Srbije
Sledeći tekstPlanine Srbije – Spisak svih planina u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime