Spomen kompleks Crna Ćuprija kod Žablja

0
1206
Spomen kompleks Crna Ćuprija
Foto: sr.wikipedia - Spomenik borbi naroda Šajkaše

Spomen kompleks Crna Ćuprija je vrsta komemorativnog kompleksa. Prostor ovog komleksa je površine 472 hektara. Nalazi se u Južnobačkom okrugu, 10 kilometara od Žablja prema Tisi. Crna Ćuprija je nekada povezivala dve obale reke, ali je izgubila svoju funkciju regulacijom kanala Dunav – Tisa – Dunav.

Šta predstavlja Spomen kompleks Crna Ćuprija

Januara 1942. godine su na ovom mestu streljani rodoljubi iz opštine Žabalj, od strane mađarskog fašističkog okupatora. Ovo je bio deo većeg programa „Novosadska racija“.
Unutar ovog kompleksa je 1962. godine podignut spomenik koji je nazvan „Spomenik borbi naroda Šajkaške“, u znak sećanja na žrtve fašizma opštine Žabalj i Narodnooslobodilačku borbu naroda Šajkaške.

Spomenik je visok 9 metara, a autor je vajar Jovan Soldatović. 1991. godine je kompleks proglašen kao znamenito mesto od velikog značaja, a početkom 21. veka je na tom prostoru napravljen Golf centar sa terenom za igranje golfa. Upravo zbog formiranja golf terena, ovaj kompleks je još privlačniji turistima, kao i ljubiteljima golfa.

Šta još obići u kompleksu Crna Ćuprija

Unutar Spomen kompleksa Crna Ćuprija, nedaleko od spomenika borbi naroda Šajkaše, nalazi se spomenik u vidu cveta lokvanja čiji je autor Vladislav Rajčetić. Oko cveta lokvanja, kao deo spomenika, nalazi se pet mermernih ploča sa srpskim žrtvama fašizma iz opštine Žabalj. Ploče i cvet su bili od bronze, međutim, 2009. godine su ukradeni. Ploče posle toga su nadomeštene mermernima.

Spomen kompleks Crna Ćuprija na mapi

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim spomenicima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVodopad Lisine ili Veliki Buk – Spomenik prirode
Sledeći tekstRogozna – Planina u jugozapadnoj Srbiji – Novi Pazar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime