Vodopad Prskalo – Bogatstvo planine Južni Kučaj

0
10164
Vodopad Prskalo
Foto: instagram@mybeautifulserbia - Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima planinskog masiva Južni Kučaj u istočnoj Srbiji. Smešten je u dolini reke Nekudovo i udaljen je 15 kilometara od prvog najbližeg naselja, Resavice u opštini Despotovac. Vodopad se nalazi veoma blizu puta koji vodi od Resavice ka Čestobrodici.

Vodopad Prskalo
Foto: instagram@jovanovic.nikola

Vodopad Prskalo i njegove osnovne karakteristike

Vodopad Prskalo visok je 15 metara i smešten je na nadmorskoj visini od 769 metara. Siromošan je vodom tokom čitave godine, ali apsolutno nikada ne presušuje.

Njegov izgled podseća na visoku, kamenu skulpturu i to je najneobičnija prirodna pojava na Kučaju. Kupasta formacija stena sagrađenih od bigrenih naslaga, koje je tokom vekova nataložila voda, koja teče uskim kanalom po samom vrhu i pravi pad sa najisturenije ivice.

Vodopad Prskalo
Foto: instagram@koksenberg

Izgled ovog vodopada veliki broj ljudi podseća na mamuta, što ih je inspirisalo da ga fotografišu i opisuju. Ovo je samo jedan od tekstova koje smo dobili na našoj instagram stranici: „Obožavam tvoj stav upravo probuđenog mamuta sa pozelenelim licem od stajanja u mestu… Zaustavljen plačeš…″

Vodopad Prskalo nije bio preterano atraktivan donedavno, ali kako je domaći turizam dospeo u centar pažnje, tako i ovaj vodopad postaje sve popularniji.

Vodopad Prskalo
Foto: instagram@koksenberg

Gde se nalazi vodopad Prskalo?

Vodopad Prskalo se nalazi na padinama Južnog Kučaja, u opštini Despotovac. Njemu najbliže naselje je Resavica, od koje je udaljen oko 15 kilometara. Smešten je u blizini puta koji vodi od Resavice ka Čestobrodici.

Iako nije mnogo udaljen od puta, put do njega nije uopšte lak, jer je vodopad okružen bujnom vegetacijom. Ipak, sav uložen trud se isplati, jer ćete se od ovog mesta teško odvojiti i verujemo da ćete poželeti da se opet vratite. Mir i spokoj među netaknutom prirodom prirediće Vam odmor za dušu.

Vodopad Prskalo
Foto: instagram@koksenberg

Ukoliko volite malo više avanture, predlažemo vam da prevozno sredstvo ostavite u selu Resavica. Odatle se možete uputiti ka vodopadu pešaka, makademskim putem, koji je dugačak oko 15 kilometara. Takođe, put je veoma loš, pa je i to dodatan razlog zbog čega se preporučuje da krenete pešaka.

Put do vodopada nije obeležen i oko samog vodopada ne postoji uređeno odmaralište, tako da ćete morati da improvizujete ukoliko želite da se zadržite tamo. Navigacija Vas može odvesti do vodopada, ali je bitno da znate da nećete imati signal tokom čitavog puta.

Vodopad Prskalo je udaljen od Despotovca 30, a od Beograda 160 kilometara.

Šta posetiti u okolini?

Ovaj deo Srbije je veoma bogat prirodnim i kulturnim nasleđima, pa ukoliko se nađete ovde, predlažemo Vam da posetite i neke od sledećih destinacija:

  • Resavska pećina – Zaštićeni spomenik prirode i zaštićeno područje prve kategorije. Udaljena je 20 kilometara od Despotovca, i nalazi se u brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac. Dugačka je 4,5 kilometara i spada među najduže i najlepše pećine u Srbiji
  • Manastir Manasija – Manastir Manasija ili Resava je podignut u XV veku na teritoriji Pomoravskog okruga, preciznije u Despotovcu. Pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve.
  • Vodopad Lisine ili Veliki Buk – Nalazi se na rečici Vrelu, desnoj pritoci Resave. Vodopad Lisine je smešten na oko 380 metara nadmorske visine i nalazi se u blizini Resavske pećine. Visok je 25 metara.
Vodopad Lisine
Foto: Vodopad Lisine
  • Manastir Ravanica – Manastir srpske Pravoslavne crkve, koji se nalazi u podnožju Kučajskih planina, neposredno pored mesta Senje kod Ćuprije. Ravanica je jedan od najznačajnih spomenika srpske istorije, jer kao zadužbina kneza Lazara
  • Manastir Sisojevac – Nalazi se u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje knjeginja Milica.
Manastir Ravanica
Foto: Manastir Ravanica

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPavlovačko jezero – Jezero Kudoš na Fruškoj gori
Sledeći tekstJezero Barje u podnožju Kukavice, nadomak Leskovca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime