Jezero Bruje ili Erdevičko jezero na Fruškoj gori

3
8025
Jezero Bruje
Foto: instagram@marija_njegomir - Jezero Bruje

Jezero Bruje, poznato još i pod nazivom Erdevičko jezero, je veštačko jezero smešteno severozapadno od Erdevika, na izlazu ka naselju Ljubi. Nastalo je osamdesetih godina prošlog veka za potrebe vodosnabdevanja obližnje vinarije, pregrađivanjem potoka Banja, branom dužine 270 i visine 13 metara. Danas, Erdevičko jezero više nema tu namenu i predstavlja idealno mesto za odmor, kupanje i uživanje u ribolovu.

Jezero Bruje
Foto: instagram@jezero_bruje

Jezero Bruje i njegove osnovne karakteristike

Jezero Bruje se proteže pravcem sever – jug u dužini od oko 1000 metara. Širina jezera iznosi 300 metara i zauzima površinu od oko 17 hektara. Smešteno je na nadmorskoj visini od 110 metara i okružuju ga litice, visine i do 20 metara, koje su obrasle bagremom. Prosečna dubina jezera iznosi 5 metara, a najdublje tačke se nalaze oko brane, gde dubina prelazi i 7 metara.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgleda jezero Bruje:

Voda u jezeru je veoma čista, jer Bruje ima konstantan dotok izvorske vode iz Banje, koja je bogata jodom.

Oko celog jezera se proteže asfaltni put, na oko 3-4 metra udaljenosti od vode. Na putu postoje proširenja, kako biste mogli da parkirate auto.

Turizam na jezeru Bruje

Erdevičko jezero poslednjih godina privlači sve veći broj turista. Ukoliko volite da provodite vreme u prirodi, u miru i tišini, posetite ovo jezero tokom radnih dana, kada posetilaca skoro i nema. Vikendom je priča skroz drugačija i traži se mesto više.

Jezero Bruje je udaljeno od Novog Sada svega 45 minuta, pa samim tim privlači veliki broj posetilaca, kao i ostala fruškogorska jezera. Jezero je prijatno za kupanje. Poseduje relativno čistu vodu, zahvaljujući gore pomenutoj Banji. Pored jezera se nalazi i bazen, koji se tokom letnjih dana puni vodom iz jezera.

Jezero Bruje
Foto: instagram@marija_njegomir

Što se ribolova tiče, jezero Bruje je nekada bilo veoma atraktivno. Na njemu ste mogli upecati kapitalne primerke različitih vrsta riba. Danas je situacija skroz drugačija… Jezero je bogato šaranom, amurom, somom, tostolobikom, babuškom, karašom i tako dalje. Uglavnom su u pitanju sitniji primerci ovih vrsta.

Na jezeru postoje uređena mesta za pecanje. Čista su, a na nekima su izgrađene i stolice sa stolovima i nadstrešnicom.

Oko jezera je dozvoljeno kampovanje i paljenje vatre, uz obavezno gašenje.

Ukoliko posetite jezero Bruje, ne propustite da u okolini posetite i Banju, jezero Moharač, livade Kosača i okolne izvore.

Jezero Bruje na mapi

Jezero je od Šida udaljeno 15, a od Beograda 95 kilometara. Od Novog Sada do Erdevika se stiže za oko 45 minuta. Automobilom možete doći na svega par metara od jezera.

Saznajte sve informacije o Fruškoj gori klikom na link ovde.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstKrmoljski vodopadi na Staroj planini – Donji i Gornji
Sledeći tekstKućiško jezero – Bajkovito mesto na Prokletijama

3 KOMENTARA

  1. Nekada nismo ni svesni koliko je Srbija lepa i sta sve imamo.
    Iz ljubavi prema nasoj domovini mi promovisemo turizam i pomzemo nasim ljudima u dijaspori da pronadju pravo mesto za odmor i biznis u oblasti turizma.
    Jezero Bruje je idealno za tako nesta,te vas molim ako neko ima informacije o mogucnosti kupovine ili iznajmljivanja pogodne parcele u blizini jezera za izradu vikend naselja ili kampa.
    Hvala unapred.

  2. Ja bih iz valjeva dosao za vikend na pecanne,ne sa namerom da ribu nosim kuci vec jednostavno da prvi put uzivam tu,pitanje je gde da kupim dnevnu dozvolu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime