Vodopad Tupavica – Najlepši vodopad u Srbiji

1
12011
Vodopad Tupavica
Foto: instagram@cudesna_srbija - Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se na Staroj planini, u blizini sela Dojkinci. Smešten je u jednom od najlepših predela parka prirode Stara planina. Za razliku od većine ostalih staroplaninskih vodopada, vodopad Tupavica je veoma lako dostupan svakome ko želi da ga poseti. Udaljen je od puta svega 50 metara, a preporučeno je da do njega idete pešaka ili biciklom, jer je udaljen svega 4,5 kilometara od planinarskog doma Dojkinci. Put, koji vodi do vodopada, obeležen je pešačkom signalizacijom i do Tupavice stižete bez većih napora, uživajući u obilasku i netaknutoj, prelepoj prirodi Stare planine.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica i njegove osnovne karakteristike

Vodopad Tupavica nalazi se na potoku Međudolski dol, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Sam vodopad, visok je 15 metara. Iako ne pripada listi najviših vodopada u Srbiji, nezvanično nosi titulu najlepšeg. O tome govori i jedan veoma zanimljiv podatak, koji smo pronašli na sajtu TO Pirota, a koji smo i sami lako proverili. Vodopad Tupavica spada među najslikanije vodopade u Srbiji, a verovatno je i najslikaniji.

Vodopad je posebno lep u proleće i kasnu jesen, kada se sliva velika količina vode sa staroplaninskih vrhova. Osim njegovog prelepog izgleda, u periodima kada je bogat vodom, posebnu atrakciju predstavlja i zimi, kada se u potpunosti zaledi.

U video prilogu ispod možete pogledati kako izgleda vodopad Tupavica, u periodu kada je bogat vodom:

Kako doći do vodopada Tupavica?

Kao što smo već pomenuli, Tupavica se nalazi u blizini sela Dojkinci. Od sela je udaljen 5 kilometara, a od planinarskog doma 4,5 kilometara. Do vodopada vodi atarski – šumski put, koji je veoma dobro obeležen pešačkom signalizacijom. Ukoliko krenete pešaka, biće vam potrebno oko 1 sat i 30 minuta da stignete do vodopada.

Selo Dojkinci nalazi se na nadmorskoj visini od 900 metara, dok je vodopad na nadmorskoj visini od 1050 metara, tako da ćete u toku šetnje premostiti visinsku razliku od 150 metara. Sam put do Tupavice predstavlja dodatno uživanje, jer prolazite kroz netaknute delove Stare planine.

Vodopad Tupavica na mapi

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@cccooomeee

Prethodni tekstReka Kosanica – Najveća pritoka Toplice – Južna Srbija
Sledeći tekstDonji Piljski vodopad na Staroj planini

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime