Vodopad Bigar u podnožju Stare planine – 35m

0
7597
Vodopad Bigar
Foto: instagram@@alex.sasha.djurin_photo_art

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, na oko 5 kilometara udaljenosti od sela Kalna. Vodopad je visok 35 metara i smešten je na nadmorskoj visini od 450 metara. Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, bigra, po kojem je vodopad i dobio naziv.

Vodopad Bigar

Vodopad Bigar i njegove osnovne karakteristike

Vodopad Bigar je akumulativnog porekla i njegovi odseci su nastali taloženjem bigra. Po pravilu se sastoje iz niza manjih odseka, koji se ređaju u vidu stepenica. Vrelo rečice na kojoj se nalazi vodopad, koja se takođe naziva Bigar, nalazi se po krečnjačkim kosama, koje se od orljanskih i pajeških krševa odvajaju i od kojih se važnije zovu Oštrc, Ljuti Kamen i Kragujica. Voda reke Bigar protiče dolinom dužine 1 kilometar i širine od 500 do 600 metara. Od vrela pa do ušća u Stanjinsku reku, dolina Bigra je nagnuta 80 metara. Relativno je visoka i cela je ispunjena bigrom, koji u gornjem kraju leži na krečnjaku, a u donjem na peščaru.

Najveći slap od 35 metara, odnosno vodopad Bigar, se nalazi na mestu gde se dolina Bigra sučeljava sa dolinom Stanjinske reke.

Vodopad Bigar

Kako doći do vodopada Bigar i šta posetiti u okolini?

Vodopad Bigar se nalazi pored puta Knjževac-Pirot, udaljen od Kalne oko 5 kilometara. Od Knjaževca je udaljen 35, a od Pirota 32 kilometra. Nalazi se na mestu gde se dolina Bigra sučeljava sa dolinom Stanjinske reke. Put do vodopada je veoma loše obeležen i gotovo da se ne pojavljuju znakovi, koji bi uputili posetioce kako da dođu do njega. Verujemo da će se ovo uskoro promeniti, jer vodopad Bigar postaje sve posećenije mesto.

Bigar je do nedavno bio malo poznat široj javnosti. U okolini vodopada uređen je mali parking i postavljene su klupe kraj bistre, ledene i čiste vode, koja može i da se pije iz vira ispod vodopada.

Vodopad Bigar

Šta videti osim vodopada Bigar?

Iznad vodopada, sakrivena u gustom rastinju, nalaze se mala krečnjačka jezerca neobične plavo-zelene boje. Do njih se može doći kada se ispred vodopada “Bigar” skrene desno na zemljani put prema manastiru Svetog Onufrija (XV vek), ili ako se od vodopada peške krene uzvodno uređenom pešačkom i biciklističkom stazom. Na mestu, koje narod ovog kraja zove „ludo vrelo“, ispod kaskadnih jezera, nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Iako se kamen više ne okrece, Bigar je pravi dragulj turističke ponude Stare planine.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgledaju vodopad Bigar i gore pomenuta jezerca, neobično zeleno-plave boje:

Uzvodno od velikog vodopada Bigar, nalaze se još dva vodopada, jedan je visok 17, a drugi 15 metara.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. anta019.blogspot.com , 2 i 3. instagram@nikola_markovic1122

Prethodni tekstSpomenik Neznanom junaku na Avali
Sledeći tekstKućica na Drini – Simbol Bajine Bašte

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime