Kada je izumljen bikini: Evolucija ženskih kupaćih kostima

0
68

Danas su bikini jedan od najpopularnijih oblika kupaćih kostima, ali nisu oduvek smatrani uobičajenim. Iako sićušni dvodelni i jednodelni kupaći kostimi datiraju još iz doba drevnog Rima, prvi bikini tehnički nije izumljen do 1940-ih.

Drevni Rim: Početak bikinija

Jedna od prvih velikih prikaza bikinija postoji u drevnoj sicilijanskoj vili. Villa Romana del Casale, koja datira iz četvrtog veka, sadrži jednu od najvećih kolekcija rimskih mozaika. Mozaik prikazan iznad, koji prikazuje žene kako vježbaju u dvodelnoj odjeći, dobio je nadimak „Djevojke u bikiniju“.

Djevojke na filmu

U predkodnoj Hollywoodu, kupaći kostimi koji otkrivaju struk bili su prikazani u muzičkim filmovima uključujući „Footlight Parade“ (1933), „Flying Down to Rio“ (1933), „Gold Diggers of 1933“ i „Fashions of 1934“.

Prvi moderni bikini

Drugi svjetski rat doveo je do racioniranja mnogih uobičajenih dobara, uključujući i tkanine. Godine 1942., Odbor za ratnu proizvodnju u SAD-u naložio je smanjenje od 10 posto tkanine koja se koristi za ženske kupaće kostime. Do 1945. dvodelni kupaći kostimi postali su vidljiviji, a holivudske zvezde poput Rite Hayworth i Esther Williams nosile su ih u pin-up časopisima.

Međutim, tek 1946. godine bikini je tehnički izumljen. Francuski modni dizajneri Jacques Heim i Louis Réard zasebno su objavili svoje verzije onoga što danas poznajemo kao bikini. Heim je svoj dizajn nazvao „atome“ po najmanjoj čestici materije. Réardov „bikini“ dobio je ime po atolu Bikini, nuklearnom poligonu u blizini Guama.

Reakcija na bikini i kontroverze

Bikini su počeli hvatati priključak s gornjom klasom europskih žena, ali su još uvek bili izbjegavani od strane većine. Godine 1951., Eric Morley organizirao je Festival Bikini Contest, koji je postao poznat kao Miss World. Kiki Hakansson iz Švedske, prva pobjednica natjecanja, okrunjena je u bikiniju.

Irska i Španjolska pretile su povlačenjem s natjecanja, dok je papa Pio XII. ukorio Hakansson, nazivajući kupaći kostim grešnim. Nakon toga, bikini su zabranjeni na natjecanjima ljepote širom sveta. Zemlje uključujući Belgiju, Italiju, Portugal i Španjolsku također su zabranile kupaći kostim.

Ulazak u mainstream

Jednom kad su stigle 60-te, društvene norme su se promenile. Rubovi su postali kraći, a ležerna odjeća je postala šire prihvaćena. Kako je seksualna revolucija uhvatila zamah, bikini su odjednom bili sveprisutni.

Godine 1962., Ursula Andress napravila je filmsku i modnu povest kada je nosila beli dvodelni kupaći kostim u prvom filmu o James Bondu, „Dr. No“. Scena je postala tako ikonična da ju je Halle Berry rekreirala 40 godina kasnije u „Die Another Day“.

Nakon objavljivanja „Dr. No“, Sports Illustrated pokrenuo je svoje godišnje izdanje Swimsuit 1964. godine. Do 1965. godine, 65 posto „mlade postave“ nosilo je bikini, prema časopisu Time.

Bikini u pop kulturi

Krzneni bikini Raquel Welch u „One Million Years B.C.“ je glavni primjer utjecaja dvodelnog na pop kulturu. Slučajno, Andress je izvorno ponuđena Welchina uloga u filmu iz 1966. godine.

Unatoč tome što je imala samo nekoliko replika u filmu, Welch u bikiniju bila je istaknuto prikazana u marketinškoj kampanji za „One Million Years B.C.“. Reklamni materijali nazivali su Welchin oskudan kupaći kostim „prvim bikinijem čovječanstva“. Promotivne slike Welch postale su najprodavaniji pin-up posteri.

Novi stilovi bikinija

Kako su bikini postali norma, stilovi kupaćeg kostima su evoluirali. Pojavio se mikrokini koji je pokazivao još više kože, popularizirajući brazilsko uklanjanje dlačica voskom i sprej za tamnjenje. Karl Lagerfeld debitirao je svoju verziju mikrokinija tekom Chanelove reve proljeće 1996.

Do 90-ih, bikini više nisu smatrani tabuom. Postali su službena uniforma olimpijskih odbojkašica na pesku 1996. godine, a sljedeće godine natjecanje Miss America ukinulo je zabranu bikinija, dopuštajući natjecateljicama da nose dvodelne tekom natjecanja. Godine 2018., organizacija Miss America ukinula je dio natjecanja s kupaćim kostimima.

Evolucija bikinija dokaz je da promjene društvenih normi imaju trajne utjecaje na modne trendove. Od drevnog Rima do danas, ženski jednodelni kupaći kostimi prešli su dalek put, odražavajući promjene u stavovima prema ženskom telu i seksualnosti.

Prethodni tekstPreselite se bez muke i stresa
Sledeći tekstPonuda stanova za prodaju u Novom Sadu i Nišu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime