Stopića pećina – Rečna pećina sa Trnavskim potokom

0
3207
Stopića pećina
Foto: kompaskazesrbija.rs

Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji. Nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između naselja Rožanstva i Trnave. Udaljena je svega 19 kilometara od turističkog centra Zlatibora. Iznad pećine prolazi put Užice-Sirogojno, od koga je uređen prilaz do nje.

Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, a prvi podaci o njoj pojavljuju se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine. Stopića pećina je rečna pećina, kroz nju protiče Trnavski potok.

Kako izgleda Stopića pećina?

U video prilogu ispod, možete pogledati kako detaljni izgleda Stopića pećina, kao i sam dolazak do pećine:

Pećina poseduje veoma impresivan ulazni otvor 35 metara širine i 18 metara visine. Ulaz u ovu pećinu nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Dugačka je 1691,5 metara. Pećinu čini 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Zaštitni znak pećine su bigrene kade (udubljenja oivičena kamenim zidovima, u kojima se nakuplja i preliva voda, stvarajući slapove), koje se svojom dubinom i veličinom izdvajaju od drugih u našoj zemlji. U rečnom kanalu pri većim vodama formira se vodopad visine 9,44 metara, koji je simbolično nazvan „Izvor života“.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim mestima, koja možete posetiti u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstTornik – Najviši vrh Zlatibora
Sledeći tekstPlanina Dukat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime