Pavlovačko jezero – Jezero Kudoš na Fruškoj gori

0
7960
Pavlovačko jezero
Foto: instagram@j_u_s_t_n_a_t_u_r_e

Pavlovačko jezero, poznato još i pod nazivom Kudoš, je smešteno na oko 8 kilometara severno od centra Rume, u pravcu Fruške gore. Nastalo je 1983. godine pregrađivanjem doline potoka Kudoš, branom dužine 400 metara. Jezero je tokom leta prava atrakcija za svo lokalno stanovništvo, a osim njega posećuju ga i brojni ribolovci i kamperi.

Pavlovačko jezero
Foto: instagram@marc_tenniscoach

Pavlovačko jezero i njegove osnovne karakteristike

Pavlovačko jezero ili jezero Kudoš zahvata površinu od oko 75 hektara, a njegove doline su blago strme i prekrivene obradivim, poljoprivrednim zemljištem. Dužina jezera iznosi 1700 metara, a prosečna dubina jezera se kreće oko 6 metara. Napravljeno je 1983. godine pregrađivanjem potoka Kudoš, zarad potrebe navodnjavanja okolnog obradivog zemljišta. Vlasnik ovog jezera je bilo poljoprivredno preduzeće Agroruma, koje je odlučilo da jezero poribi šaranom i od tad jezero postaje popularno među ribolovcima.

Jezero Kudoš
Foto: instagram@pricesavode – Pogled na Pavlovačko jezero iz vazduha

Osim bogatog ribljeg fonda, jezero je bogato velikim brojem ptica, kojima predstavlja prirodno stanište.

Iako u prošlosti nije bilo previše atraktivno, Pavlovačko jezero je u poslednje vreme mesto za kojim se ljudi otimaju, kako bi imali svoje parče zemlje i vikendicu. Ono što je svakako jedna od zanimljivosti o ovom mestu jesto i to da se na obali ovog jezera nalazi velika vila Novaka Đokovića, koja je nedavno izgrađena. Upravo to je i podiglo cenu ovom mestu i učinilo ga poznatijim i popularnijim. Meštani su zadovoljni dolaskom teniskog broja jedan i veruju da će sa sobom doneti i bolji i lakši život selu Pavlovac i okolini.

Jezero Kudoš
Foto: instagram@marc_tenniscoach – Vila porodice Đoković, obala jezera Pavlovac

Ribolov na Pavlovačkom jezeru

Kao što smo već pomenuli, jezero Kudoš je veoma popularno među rekreativnim i sportskim ribolovcima. Jezero je veoma bogato ribom, a najbrojniji su primerci tostolobika, deverike, smuđa, šarana i bele ribe. Za ribolov na ovom mestu važe aktuelni propisi i uslovi kao i na svim drugim ribolovnim vodama.

Pavlovačko jezero
Foto: instagram@marc_tenniscoach

Šta posetiti u okolini jezera Pavlovac?

  • Na svega 10 kilometara od Pavlovačkog jezera nalazi se jedna od najlepših banja u Vojvodini, banja Vrdnik. Banja poseduje specijalnu bolnicu za rehabilitaciju – Termal. Povoljna je za lečenje različitih bolesti i nalazi se na padinama Fruške gore.
  • Rumu – Ukoliko posetite ovo mesto, ne propustite priliku da prošetate i Rumom, čiji se centar nalazi na svega 8 kilometara od Pavlovačkog jezera. Ruma je gradsko naselje sa oko 30.000 stanovnika
  • Druga fruškogorska jezera – Pored jezera Kudoš, na Fruškoj gori se nalazi još 15 jezera. Prva okolna jezera su Bešenovačko, Borkovačko i jezero Međeš.
  • Nacionalni park Fruška gora
Pavlovačko jezero
Foto: instagram@miroslava.fotke – Zalazak sunca na Pavlovačkom jezeru

Pavlovačko jezero na mapi: 

Jezero je smešteno nadomak naselja Pavlovac, na oko 8 kilometara udaljenosti od centra Rume. Od Novog Sada je udaljeno 32, a od Sremske Mitrovice 25 kilometara. Do jezera možete doći automobilom, a oko samog jezera ne postoje staze.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstManastir Žiča – Mesto krunisanja sedam srpskih kraljeva
Sledeći tekstVodopad Prskalo – Bogatstvo planine Južni Kučaj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime