Jezero Bubanj – Jezero u obliku srca, u srcu Kragujevca

0
3557
Jezero Bubanj
Foto: instagram@dronovizija

Jezero Bubanj se nalazi u urbanoj zoni Kragujevca, nedaleko od Bubanj česme, jednog od najstarijih i najlepših spomenika starog grada, po kojem su jezero i čitav deo grada dobili ime. Bubanj je jedno od 3 jezera koja se nalaze na području Kragujevca, a ono što ga čini jedinstvenim jeste njegov oblik, koji podseća na srce.

Jezero Bubanj
Foto: instagram@dronovizija

Jezero Bubanj i njegove osnovne karakteristike

Jezero Bubanj spada u veštačka jezera, ali je nastalo prirodnim putem. Akumulacija je nastala na prostoru bivše ciglane, sedamdesetih godina prošlog veka. Jezero se napaja sa izvora Bubanj i padavinama. Nastalo je od nekoliko manjih bara, koje su vremenom rasle, sve dok se nisu spojile u ovo što vidimo danas. Jezero ima površinu od oko 3,5 hektara, a prosečna dubina iznosi 1 metar.

Jezero Bubanj 2022
Foto: instagram@rajkic96 – Jezero Bubanj 2022

Jezero je veoma popularno među ribolovcima, a najčešći su primerci štuke, bodorka, šarana, karaša i amura.

Osim riba, jezero krasi i veliki broj različitih vrsta ptica.

Jezero Bubanj
Foto: intagram@bojan.pavlovic.kg – Jezero okružuje samoniklo zelenilo

Jezero postaje oaza za odmor

Prema planovima Gradske uprave, započeto je preuređenje prostora oko jezera, po kojima bi ovo mesto postalo oaza mira i odmora, kao i savršeno izletište za sve Kragujevčane. Nakon završene gradnje, jezero će posedovati pešačke i biciklističke staze, trim podlogu, platforme za ribolov, igrališta za decu, sadržaj za rekreaciju odraslih i starih lica. Plan je da jezero postane omiljeno mesto za odmor svim stanovnicima ovog grada i da ga ne posećuju isključivo ribolovci, kao što je bio slučaj donedavno.

Bubanj na mapi

Jezero je udaljeno oko 1000 metara od centra grada.  Nalazi se sa desne strane puta, kojim se iz pravca Batočine ulazi u grad.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstZavojsko jezero – Bogatstvo pirotskog okruga
Sledeći tekstVodopad Mokranjske stene nadomak Negotina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime