Štrbačko jezero ili Livadičko jezero – Biser Šar-planine

0
3183
Štrbačko jezero
Foto: instagram@trajkovski.dejan - Štrbačko ili Livadičko jezero

Štrbačko jezero, poznato još i kao Livadičko jezero, je ledinačko jezero na Šar-planini, na Kosovu i Metohiji. Nalazi se u dubokom cirku, podno vrha Livadice, na nadmorskoj visini od 2173 metara. Jezero je udaljeno oko 6 kilometara jugoistočno od Štrpca.

Štrbačko jezero
Foto: instagram@picture_s.a_ll_e

Štrbačko jezero – Osnovne karakteristike

Dužina jezera iznosi 220, a širina 124 metra, dok je obim jezera 683 metara. Zauzima površinu nešto manju od jednog kilometra kvadratnog. Dubina jezera varira u rasponu od 6,5 do 8,6 metara, u zavisnosti od doba godine. Ono što karakteriše ovo jezero jeste njegova čista voda, zahvaljujući kojoj je providno do samog dna. Tokom zime, jezero je uglavnom u potpunosti zaleđeno.

Jezero ima svoju podzemnu otoku, koja predstavlja izvorišni krak Kaluđerske reke. Vodom se puni pomoću padavina, topljenjem snega, kao i iz mnogih površinskih i podzemnih izvora.

Štrbačko jezero
Foto: instagram@pskuspon – Štrbačko jezero u zimskom periodu

Kako doći do Štrbačkog jezera?

Štrbačko jezero je smešteno na nadmorskoj visini od 2173 metara i zbog te činjenice ne predstavlja lak poduhvat. Do jezera se dolazi uskim planinarskim stazama i do njega možete doći iz četiri pravca: Štrpca, Gotovuše, Kačanika i Ski Centra Brezovica. Posetioci ovog prelepog mesta se najčešće odlučuju za put koji kreće od Brezovice, jer je najkraći i potrebno je preći svega 5 kilometara, kako biste došli do jezera. Na obalama ovog prelepog mesta popularno je kampovanje. Posetioci ne propuštaju priliku da se zadrže i po nekoliko dana. Ukoliko skupite hrabrost, ne propustite priliku i da se okupate u ovom čarobnom jezercetu.

Livadičko jezero
Foto: instagram@trajkovski.dejan

Pored Štrbačkog jezera, na Šar-planini se nalazi još 27 glacijalnih jezera, koja su poznata još i kao Šarske oči.

Štrbačko jezero na mapi:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstStara planina – Šta videti i obići na ovoj lepotici
Sledeći tekstJezero Veliki Zaton – Turističko bogatstvo Majdanpeka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime