Jezero Veliki Zaton – Turističko bogatstvo Majdanpeka

0
1632
Jezero Veliki Zaton
Foto: instagram@mana_and_elka - Jezero Veliki Zaton i prelepa priroda koja ga okružuje

Jezero Veliki Zaton je veštačko jezero smešteno 2 kilometra severno od gradskog naselja Majdanpek. Nastalo je pregrađivanjem reke Mali Pek, koja nastaje od Paskove i Rajkove reke, koje se spajaju kod Rajkove pećine. Prelepog je izgleda i poseduje veliki potencijal za razvoj turizma.

Jezero Veliki Zaton
Foto: instagram@plavi_zub

Jezero Veliki Zaton i njegove osnovne karakteristike

Jezero Veliki Zaton nalazi se u izvorišnom delu Malog Peka, van granica Nacionalnog parka Đerdap, 2 kilometra severno od Majdanpeka, u podnožju planine Starica. Nastalo je 1972. godine, kada je zemljana brana zamenjena betonskom. Jezero je napravljeno kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje grada, ali i kako bi se grad zaštitio od mogućih poplava. Danas, jezero više nema ulogu u vodosnabdevanju Majdanpeka, već predstavlja turističku atrakciju za stanovnike ovog kraja. Jezero zajedno sa Rajkovom pećinom čini kompleks, koji posećuju ekskurzije tokom čitave godine.

Jezero Veliki Zaton smešteno je na nadmorskoj visini od 441 metra. Površina jezera iznosi 1500 metara kvadratnih. Dužina jezera dostiže 400, a širina 150 metara. Poseduje nepravilni elipsasti oblik i izduženo je od severoistoka ka jugozapadu. Jedina pritoka jezera je reka Mali Pek, koja nastaje spajanjem Paskove i Rajkove reke. Ona je takođe i jedina otoka ovog jezera.

Okružuju ga brda i planina sa netaknutom, gustom, bukovom šumom, što ovaj pejzaž čini još lepšim. 

Jezero Veliki Zaton
Foto: instagram@vladazanzibarac

Turizam i riblji fond jezera Veliki Zaton

Nakon što su prestali da koriste Veliki Zaton za vodosnabdevanje grada, jezero je postalo prava turistička atrakcija. Stanovnici ovog kraja neretko se kupaju i rashlađuju baš na ovom mestu. Postoji nekoliko uređenih prilaza jezeru, a pre nešto više od desetak godina u potpunosti je očišćeno od mulja.

Osim plivača, na jezeru su veoma česta pojava i ribolovci. Veliki Zaton je poribljen i u njemu se može pronaći veliki broj riba, od kojih su najčešći i najkrupniji primerci šarana, babuške, deverike i klena.

Pored jezera prolazi put prema Rajkovoj pećini, koji predstavlja lepo šetaliste za Majdanpečane i njhove goste, jer se jezero nalazi na oko 2,5 kilometara od centra grada.

Jezero Veliki Zaton
Foto: instagram@pogresnaj – Jezero Veliki Zaton zimi

Jezero Veliki Zaton na mapi

Jezero je od samog centra Majdanpeka udaljeko oko 2,5 kilometara. Do njega se dolazi veoma lako. Ukoliko se odlučite da krenete peške, što se preporučuje radi kompletnijeg uživanja, biće vam potrebno oko 30 minuta da stignete do odredišta. Ukoliko boravite na ovom mestu, ne propustite priliku da produžite stazicom još par stotina metara i posetite Rajkovu pećinu.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstŠtrbačko jezero ili Livadičko jezero – Biser Šar-planine
Sledeći tekstKrajkovačko jezero – Omiljeno izletište u nišavskom okrugu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime