Planina Kotlenik nadomak Kraljeva – Centralna Srbija

0
1733
Planina Kotlenik
Foto: Dragica Ilić

Planina Kotlenik se nalazi u centralnoj Srbiji, u blizini Kraljeva. Pripada grupi dinarskih i podgrupi šumadijskih planina. Planina Kotlenik se prostire u dužini od oko 21 kilometar. Severni deo planine je širok desetak kilometara, dok se ka jugu klinasto sužava. Najviši vrh ove planine je Veliki vrh, sa 748 metara nadmorske visine. Prema geološkoj starosti i osobinama prisutnog kamena, vrh Kotlenika odgovara kupi ugašenog vulkana.

Planina Kotlenik leži između doline Zapadne Morave i Gruže, kao i niske presedline kod Bumbarevog brda. Temenom planine, počev od Šumarica na jugu i gledano uzvodno, ka severu, ređaju se vrhovi: Čemernica (487), Borča (508), Kraljica (578), Šiljata kosa (590), Klupe (549), Crni vrh i V. Livada (749),Gradinčica (700), Orlovi (667), Veliki vrh (748).

Središnji delovi planine su pod šumom. Sa zapadne, to jest moravske strane, nalaze se tri naselja: Cvetaka, Miločaja i Lađevaca. Na istočnoj strani se nalaze sela, koja su raspoređena na granici Kotlenika i Gružanske udoline, a na južnoj strani su sela Sirča, Oplanići, Popovići i Trgovište. Planina je dostupna posetiocima sa svih strana, jer je u podnožju okružena putevima, koji su puni isključenja, koja vode ka vrhu planine.

Ostaci tvrđave

Jedna od zanimljivosti koje se mogu videti na planini jesu ostaci zidina, koje se nalaze na uzvišenju Gradina, na 599 metara nadmorske visine. Pretpostavlja se da je na ovom mestu nekada postojala tvrđava, međutim, precizne informacije još uvek ne postoje, jer još uvek nisu urađena arheološka istraživanja. Uočljivi su temelji građevine, čije su dimenzije 100 x 50 metara, ali je nemoguće videti ostale delove zbog nepristupačnosti terena. Slično utvrđenje, manjih dimenzija, se nalazi i na vrhu Šiljak.

Planinom Kotlenik teče veliki broj potoka, koji uglavnom presušuju u letnjem periodu. Potoci Minuše i Kotlenjače se mogu videti tokom čitave godine, a na Kotlenjači se nalazi i mali vodopad.

Vegetaciju planine Kotlenik uglavnom čine listopadne šume u kojima preovladavaju hrast i bukva. Na planini postoje i druge vrste koje su karakteristične za ovu nadmorsku visinu, a posebno se izdvaja majčina dušica. Od životinja, mogu se videti: srna, divlja svinja, lisica, zec..

Prethodni tekstAvalski toranj – Simbol Beograda i čuvar grada
Sledeći tekstReka Nošnica – Najčistija reka Moravičkog okruga

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime