Miroč – Planina u istočnoj Srbiji okružena Dunavom

0
7811
Miroč
Foto: @djerdapnationalpark - Zalazak na planini Miroč

Miroč je planina u istočnoj Srbiji, koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije u Negotinskoj krajini. Miroč predstavlja najistureniji deo istočne Srbije i najzapadniji deo Đerdapskog planinskog masiva. Najviši vrh ove planine je Veliki Štrbac, sa nadmorskom visinom od 768 metara. Sa planine se pruža pogled na Dunav, koji je okružuje sa svih strana. Prostire se na skoro 500 kilometara kvadratnih i na njoj se nalazi 14 sela. Bogata je livadama i hrastovom šumom.

Geografske karakteristike Miroča

Planina Miroč ne poseduje preterano veliku nadmorsku visinu. Ona obuhvata vrhove Veliki i Mali Štrbac (626 mnv), koji pripadaju rezervatu prirode u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Dalje, tu su planinski visovi Mali vis, Visoki Čukar, Čaršija i Glavica, kao i visoravni: Kiloma, Beljan, Alun, i Miročka visoravan. Planina je veoma bogata pećinama, vrtačama i uvalama, kao i drugim speleo objektima, kojih ima preko šezdeset. Većina ovih objekata nije dovoljno istražena ili nije istražena u potpunosti, jer je veoma teško doći ili ući u njih. Istraženi su objekti poput pećina Gradašnice i Lazareve pećine, koje predstavljaju pravo bogatstvo Miroča. Planina je poznata i po velikom broju ponora i na njoj se nalaze neki od najdubljih ponora u Srbiji.

Planina Miroč
Foto: instagram@maki.mih – Pogled sa vrha Veliki Štrbac

Značaj planine Miroč u prošlosti

Planina Miroč je oduvek imala važnu stratešku ulogu zahvaljujući svom geografskom položaju. U rimsko doba, preko planine je prolazio rimski put, koji je predstavljao transportnu vezu sa istokom. Rimljani su planinu nazivali „Unum“, što bi u prevodu značilo prva, jedna ili jedina.

Rimski put izgrađen je za vreme vladavine imperatora Tiberija (42 gpne – 37. godine nove ere). Izgradnjom ovog glavnog puta, Rimljani su presekli i skratili put do Đerdap utvrđenja. Na Miroču se nalazio veliki broj objekata, čija je namena bila zaštita ovog rimskog puta. Utvrđenje „Gerulatis“ nalazilo se u samom srcu planine, a njegovi ostaci se mogu videti i danas, ispod sela Miroč. U rimsko doba Miroč je bio lečilište i vazdušna banja, koju su ratnici koristili kao mesto za oporavak. Još iz tog doba je poznata lekovitost miročkih trava. Takođe, lekovitost miročke lekovite trave spominje se i za vreme turske vladavine. Zanimljivo je da jedan deo narodne epske pesme „Marko Kraljević i vila“ govori upravo o toj travi.

Vidikovac Ploče
Foto: instagram@srpski_escobar – Pogled sa vidikovca Ploče

Flora i fauna planine Miroč

Na planini Miroč je do sada pronađeno i evidentirano oko 1300 vrsta lekovitog bilja. Livade su prepune kantariona, nane i bokvice. Takođe, na planini se mogu pronaći i šumski plodovi: šipak, kupina, gloga, drenjina. Istočna strana je pitomija i nema više prašuma, koje je nekad opisivao Jovan Cvijić.

Šume Miroča su bogate krupnom i sitnom divljači, kao što su: jelen, lisica, divlja svinja.

Ekosistem Miroča je veoma dobro očuvan, jer u blizini ne postoji niti jedan zagađivač, što pruža velike mogućnosti za proizvodnju zdrave i ekološki čiste hrane. Planina je pogodna i za razvoj stočarstva.

Legende o Miroču i Marku Kraljeviću 

Za planinu Miroč se vezuje jedna veoma zanimljiva narodna legenda. Na planini se nalazi Markov kamen, to jest mesto gde se nekada nalazio veliki kamen sa utisnutim konjskim kopitom. Veruje se da se radi o kopitu Markovog konja Šarca. Taj kamen je razbijen, ali to mesto i dalje nosi taj naziv.

U centru sela Miroč se nalazi bunar, za koji se veruje da je bio bunar Marka Kraljevića. Veoma interesantna je činjenica da ovaj bunar ne presušuje nikada, pa čak ni u najsušnijim godinama.

Vodopad Blederije – Smaragdni biser Miroča 

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Miroča i jedno od najposećenijih mesta je vodopad Blederije. Smaragdni vodopad tirkizno zelene boje privlači veliki broj turista svake godine, a kako se radi na tome da put do njega bude asfaltiran, uskoro možemo očekivati pravu najezdu ljudi ka ovom mestu. Vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 190 metara, a njegova visina je 7 metara. Uz pomoć svoje jedinstvene boje niti jednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim.

Vodopad Blederije
Foto: instagram@hannah_b77

Vidikovci

Osim pećina, vrtlača, uvala i vodopada, planina Miroč Vam omogućava savršen pogled na Dunav i Đerdapsku klisuru. Postoji nekoliko vidikovaca, sa kojih se pruža nestvarno lep pogled na ove predele. Vidikovac Ploče je vidikovac koji se nalazi na nadmorskoj visini od 355 metara i sa njega se pruža pogled na najlepši deo Đerdapske klisure.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda nestvaran pogled, koji se pruža sa vidikovca Ploče:

Planina Miroč na mapi: 

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstEgejski sliv – Koje reke Srbije pripadaju ovom slivu
Sledeći tekstManasija – Zadužbina despota Stefana Lazarevića

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime