Vidikovac Ploče – Najlepši pogled na Đerdapsku klisuru

0
12544
Vidikovac Ploče
Foto: instagram@travel.photomaniac - Pogled sa vidikovca Ploče

Vidikovac Ploče je jedan od najlepših bisera istočne Srbije. Nalazi se pod najvišim vrhom planine Miroč, Velikim Štrbcem, na nadmorskoj visini od 355 metara. Ovaj vidikovac je smešten iznad klisure Mali kazan i pripada Nacionalnom parku Đerdap.

Vidikovac Ploče – Šta možete videti sa njega?

Sa vidikovca Ploče se pruža jedinstven, božanstven pogled na Dunav i kazanske klisure – Mali i Veliki Kazan.

 • Mali Kazan – Korito Malog kazana je široko 180-300 metara. Povezuje Donjemilanovačku i Oršavsku kotlinu. U ovom delu Đerdapske klisure je korito Dunava najuže.
 • Veliki Kazan – Korito Velikog kazana je široko 150-170 metara. Strme, gotovo vertikalne strane dostižu 300 metara. U ovoj klisuri se nalaze brojni vrtlozi dubine čak i do 70 metara.

Vidikovac Ploče

Takođe, sa ovog vidikovca se može videti i Trajanova tabla. Trajanova tabla je latinski natpis na steni iznad Đerdapske klisure. Natpis je posvećen rimskom caru Trajanu.
Ovo područje je bogato endemičnom florom zbog specifične klime koja zahvata ovo podnevlje.

Na samo par stotina metara od vidikovca se nalazi Vizitorski centar Ploče koji prikazuje floru, faunu i narodnu tradiciju ovog kraja.

Vidikovac Ploče

U video prilogu ispod, možete videti put kojim se dolazi do vidikovca, kao i nestvaran pogled koji se pruža sa njega:

Šta posetiti osim vidikovca Ploče?

 • Viminacijum – Arheološko nalazište i nekadašnji rimski logor Nalazi se kod Starog Kostolca.
 • Vodopad Blederije – Nalazi se na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara. Zahvaljujući svojoj nestvarno lepoj tirkizno zelenoj boji, nazivaju ga još i „kladovski smaragd“.
 • Diana – Stari, utvrđeni grad na obali Dunava, logor i najočuvanije rimsko utvrđenje. Izgrađeno je u vreme cara Trajana. Nalazi se ispod hidroelektrane Đerdap. Predstavlja arheološko nalazište od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države.
 • Srednjovekovna tvrđava Fetislam ili Kladovski grad – Čini dve celine iz dva različita razdoblja, a to su: Mali i Veliki grad. Mali grad je podignut 1524. godine, a Veliki grad je podignut tokom austrijsko-osmanskih ratova (1717.-1737.).
 • Rajačke pivnice ili Negotinske pivnice – Predstavljaju naselja od kamenih kuća. Poznato je po tome što su se u tim kućama čuvala i pravila vina. Kuće su izgrađene krajem XIX i početkom XX veka. Rajačke pivnice se nalaze na udaljenosti od 45 kilometara od Đerdapske klisure.
 • Manastir Vratna – Manastir je osnovan u XIV veku od strane Nikodima Srpskog. Nalazi se nedaleko od Negotina
 • Vratnjanske kapije – Sastoje se iz tri velika prolaza – kapije, koje su remek delo prirode. Prvi prolaz nazvan je Veliki prerast, drugi Mali prerast i treći Suvi prerast. Nalaze se u blizini manastira Vratne kod Negotina.
 • Rajkova pećina – Nalazi se nedaleko od Majdanpeka, na udaljenosti od 2,5 kilometara. Postoje dva ulaza u pećinu: Ponorski ulaz (na 469 metara nadmorske visine) i vrelski ulaz (na 427 metara nadmorske visine). Ova pećina je jedna od najznačajnijih turističkih pećina u našoj zemlji.
 • Lepenski vir – Nalazi se na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri. Predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta
 • Golubačka tvrđava – Nalazi se na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri. Ovo je srednjovekovna tvrđava kao i spomenik kulture od izuzetnog značaja.
 • Manastir Tumane – Nalazi se u Golubačkoj dolini, na obali istoimenog potoka. Pripada Eparhiji braničevske Srpske pravoslavne crkve.
 • Smederevska tvrđava – Nalazi se u Smederevu, na ušću reke Jezave u Dunav. Ova tvrđava je jedna od najznačajnijih u Srbiji i jedinstvena je po svom vodenom tipu.
 • Ramska tvrđava – Nalazi se na desnoj obali Dunava u selu Ram. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane strmo spušta ka Dunavu.

Vidikovac Ploče na mapi

Do vidikovca se dolazi veoma lako, šetnjom kroz prirodu. Put na samoj planini je veoma dobro označen, a za dolazak do vidikovca Ploče biće Vam potrebno oko sat vremena šetnje.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim mestima, koja možete obići u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@poli_apoloni 2. instagram@dneil0915

Prethodni tekstRamska tvrđava ili Tvrđava Ram – Nov izgled tvrđave
Sledeći tekstBešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen – Fruška gora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime