Trajanova tabla (Tabula Traiana) – NP Đerdap

0
5684
Trajanova tabla
Foto: instagram@laboghirshimus - Trajanova tabla

Trajanova tabla je latinski natpis, odnosno spomenik koji potiče još iz doba Trajanovog pohoda na Dačane, koji u prevodu na srpski jezik znači:

Imperator Cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put“.

Trajanova tabla

Trajanova tabla se nalazi kod Kladova i pripada Nacionalnom parku Đerdap. Možete je videti izbliza u sklopu brodskih turističkih tura, koje se redovno organizuju. Tablu takođe možete videti i sa vidikovca Ploče, koji se nalazi na planini Miroč.

Trajanova tabla – Tabula Traiana – Osnovne informacije

Ovaj latinski natpis urezan je na isklesanoj steni, koja se nalazi iznad Đerdapske klisure. Njena dužina iznosi 3,20 metara, a širina 1,80 metara. Simboli ove stene su: orao raširenih krila, dva delfina i ruže sa šest latica. Iznad stene se nalazi i nadstrešnica na kojoj je isklesano „Tabula Traiana“ – Trajanova tabla.

Natpis je posvećen rimskom caru Trajanu i nalazi se na „rimskom putu“, na kojem je Trajan sagradio most preko Dunava, čiji su ostaci prisutni i dan danas.

Godine 1963. je započeta izgradnja hidroelektrane Đerdap, pa je iz tog razloga potopljen rimski put. Tom prilikom je donešena odluka o premeštanju Trajanove table, 21,5 metara iznad prvobitnog mesta na kojem se nalazila. Premeštanje table se vršilo od 1967. do 1969. godine.

Trajanova tabla

Šta je Trajanov put?

Trajanov put predstavlja prirodnu granicu između dve države, Srbije i Rumunije. Pruža se obalom Dunava i prolazi kroz Đerdapsku klisuru. Bio je održavan skoro dve hiljade godina, sve dok nije potopljen podizanjem nivoa Dunava, iste godine kada je premeštena Trajanova tabla.

Decebal – Skulptura koja je isklesana da prkosi

Decebal predstavlja klesanu, kamenu skulpturu. Nalazi se na rumunskoj strani, odmah preko puta Trajanove table i najveća je u Evropi sa svojom dužinom od 42,9 metara i širinom od 31,6 metara. Niža je od Kipa Slobode u Njujorku za samo šest metara. Isklesano je lice Decebala, poslednjeg kralja Dačana, čije je oko na skulpturi dužine 4,3 metara, a nos je dužine 7 metara i širok 4 metara. Skulptura Decebal je isklesana preko puta Trajanove table kako bi provocirala rimskog cara.

Pećina iznad Trajanove table

Nalazi se na desnoj obali Dunava, na planini Miroč. Ovaj arheološki lokalitet se istražuje od 2005. godine i do sada su pronađeni kameni artefakti iz paleolita. Pronađeni su i ostaci vatrišta, riblje i životinjske kosti. Takođe su otkrivene keramičke posude iz eneolita, starijeg gvozdenog doba i ranog srednjeg veka.

Trajanova tabla na mapi

Foto: 1. instagram@jelic.maria , 2. instagram@whole.globe

Prethodni tekstVodopad Mokranjske stene nadomak Negotina
Sledeći tekstSrebrno jezero – Posetite „srpsko more“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime