Vidikovac Banjska stena – Najlepši vidikovac na Tari

0
6186
Vidikovac Banjska stena
Foto: instagram@shetalitza - Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska stena je najlepši vidikovac na Tari, ali i jedan od najlepših i najpoznatijih vidikovaca u čitavoj Srbiji. Udaljen je oko 6 kilometara od Mitrovca i do njega vode dve obeležene pešačke staze i jedan makademski put.

Vidikovac Banjska stena
Foto: instagram@chrisgarber3

Vidikovac Banjska stena – Osnovne informacije

Vidikovac Banjska stena smešten je na nadmorskoj visini od 1065 metara i sa njega se pruža nestvarno lep pogled na jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata, koje se nalazi u susednoj Bosni i Hercegovini. Ograđen je sigurnosnom, drvenom ogradom, a uz samu ogradu je postavljena i klupica, koja Vam omogućava da sednete i uživate u čarobnom pejzažu. Vidikovac je poslednjih godina postao ekstremno popularan, pa ga kao i Specijalnim rezervatom prirode Uvac možemo smatrati simbolom srpskog turizma.

Vidikovac Banjska stena
Foto: instagram@deminjeka

Ispod vidikovca Banjska stena se pruža Banjsko točilo, sipar, koji se u devetnaestom veku koristio za transport drveta. Posečeni balvani su puštani niz točilo do splavišta, gde su se od njih pravili splavovi, koje su iskusni splavari spuštali Drinom i Savom do Beograda. Ukupna dužina Banjskog točila iznosi oko 1300 metara. Danas je na žalost obraslo rastinjem.

Vidikovac Banjska stena
Foto: instagram@daminjeka

Kako je vidikovac dobio naziv?

Vidikovac Banjska stena je dobio naziv po Banjskom vrelu, koje je izbijalo u njegovom podnožju. Vrelo je bilo kraškog porekla, sa stalnom temperaturom vode od 4 stepena celzijusa. Ime je dobilo od turske reči banja, koja označava mesto sa toplom vodom. Lokalno stanovništvo je vodu sa vrela koristilo i zimi, jer je održavalo istu temperaturu tokom čitave godine. Banjsko vrelo je postojalo sve do izgradnje veštačke akumulacije Perućac, kada je potopljeno.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda nestvarano lep pogled sa ovog vidikovca, kao i njegovo okruženje:

Jezero Perućac

Jezero Perućac je nastalo 1966. godine, nakon izgradnje brane za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta. Perućačko jezero je akumulaciono jezero i snabdeva se vodom iz reke Drine. Kada je maksimalno napunjeno, ovo jezero dostiže dužinu od 54 kilometara i širinu od oko 1000 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Jezero Perućac
Foto: instagram@deminjeka – Pogled na branu jezera Perućac, sa vidikovca Banjska stena

Vidikovac Banjska stena na mapi:

Kao što smo već rekli, vidikovac je udaljen 6 kilometara od Mitrovca, a do njega vode 2 uređene staze i jedan makademski put.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim zanimljivim mestima u Srbiji, to možete uraditi klikom na link ovde.

Prethodni tekstVidikovac Molitva – Najlepši pogled na meandre Uvca
Sledeći tekstVodopad Orlov kamen – Skriveni biser Stare planine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime