Kombinujte prirodu, kulturu i gastronomiju – Isplanirajte odmor u nekom od ovih gradova

0
506

Mesta koja nam pružaju priliku da istražimo i upoznamo našu kulturu; opustimo se  u prelepoj prirodi i sve to začinimo sjajnim gastronomskim specijalitetima – idealna su mesta za odmore ili vikend putovanja. Mi vas u nastavku upoznajemo sa dva takva mesta i njihovom ponudom. Krećemo!

Gornji Milanovac – Gradić koji će vas oduševiti svojom ponudom

Na oko 40 km od Kragujevca, i 24 od Čačka, podno rudnika smešten je Gornji Milanovac, predstavnik šumadijskog područja. A prvo što možete očekivati od Šumadije su brda i mnogo zelenila. 

Tako je i sa Gornjim MIlanovcem, tačnije Rudnikom. Na Krovu Šumadije vas čeka dosta zanimljivog sadržaja, poput Srpskog Holivuda, Zemlje čarobnjaka iz Oza, Arheološkog nalazišta Prljuša odakle se pruža prelep pogled, ali i još dosta vidikovaca. Za najhrabrije, ali i iskusne Cvijićev vrh se nalazi na visini od 1132m, pa možete i planinariti.

Ono što nije baš tako tipično za Šumadijske gradove, a po čemu se Milanovac izdvaja jeste planski uređen centar grada, sa širokim ulicama, trotoarima, vrlo pregledno, pa ćete se vrlo lako snalaziti po gradu. Još jedna prednost ovog grada jeste povoljan stan na dan Gornji Milanovac.

Tako će vam sigurno jedan od orijentira u gradu biti prelepa crkva Svete Trojice, u samom centru grada, zadužbina Miloša Obrenovića. Blizu crkve se nalazi i Muzej rudničko-takovskog kraja, kao i gradski park. Na 10-ak minuta hoda Takovskom ulicom čeka vas spomen-park Brdo mira koji krasi preko 3000 stabala različitih četinara i listopadnog drveća i sedam spomen-obeležja posvećena palim borcima i nastradalim iz ovog kraja.

Ne propustite priliku da obiđete i okolinu Milanovca, koja je istorijski vrlo značajna. Pre svega mislimo na Takovo, mesto početka drugog srpskog ustanka, nedaleko od Takova je i Savinac. Značajanje i manastir Vraćevšnica, gde je 1818 doneta odluka da se Kragujevac postavi za prestonicu tadašnje kneževine Srbije.

Kada je reč o gastronomskoj ponudi, mi vam preporučujemo restorane La tesla i Miner u centru grada. A ukoliko ste za bajkovitu etno atmosferu, na raspolaganju vam stoje prelepi restorani Lunjevica, kao i restoran Tri sveta koji se nalazi na putu kak Čačku.

Aranđelovac – Ušće gde se spajaju reke istorije i vrhunskog vina

I dalje smo u Šumadiji, samo se sada selimo u kraj vina i istorije – Aranđelovac. I priču o ovom gradu, najbolje je započeti na jednom od najznačajnijih mesta u novijoj istoriji – Orašcu, nadomak Aranđelovca. 

Ovo je mesto gde je doneta odluka o podizanju I srpskog ustanka, a o kakvom značaju za našu istoriju se radi, dovoljno govori podatak da se ovaj dan danas slavi kao dan Državnosti. Stoga je Orašac jedno od prvih mesta za obilazak kada se nađete u Aranđelovcu.

Kada je reč o samom jezgru grada, svakako se kao jedna od najatraktivnijih ponuda grada izdvaja Bukovička banja. Ovde sebi možete priuštiti različite vrste terapija i masaža, a kao posebno zanimljiva se izdvaja akupunktura. Pored ovoga, oko banje vas čeka i prelepi park Bukovičke banje koji se prostire na neverovatnih 22ha. 

Najveći Akva park u Srbiji čeka vas upravo u Aranđelovcu, tačnije u hotelu Izvor. Ovo je mesto sjajne zabave kako za najmlađe, tako i za nešto starije. Povoljnosti je i što privatni Aranđelovac smeštaj na ovoj atarktivnoj lokaciji možete pronaći i po ceni od 10 evra po osobi, za jednu noć.

Za upoznavanje sa istorijom ovih delova na raspolaganju vam stoje Narodni muzej, zatim Staro zdanje, kao i crkva Svetog Arhangela Gavrila. Usko povezana sa Aranđelovcem i istorijom je i Topola, udaljena svega 16 km, kao i crkva-mauzolej, zadužbina  kraljevske porodice na Oplencu i Kraljeva vinarija. 

Kada je reč o prirodnim potencijalima Aranđelovca, kao dva najznačajnija i nezaobilazna se izdvajaju pećina Risovača, i planina Bukulja sa koje se pruža nestvaran pogled na Šumadiju. A obronci Bukulje čuvaju još jednu atrakciju, a to je Garaško jezero. Ovo je raj za sve izletnike i ribolovce. A uz samo jezero se nalaze i otvoreni bazeni, kao i restoran sa tremom.

Poemnuvši restorane, idelan je trenutak da vas upoznamo sa Šumadijskom Skadarlijom. Na oko 1.5 km od centra Aaranđelovac ima svoju boemsku četvrt koja će neke podsetiti na čuvenu beogradski Skadarliju. U ovoj četvrti, čekaju vas restorani sa sjajnim jelovnicima i prelepim ambijentom. 

Nekoliko je restorana u ovoj četvri, a prvi u nizu je Brestovi i vizija, spoj tradicionalnog i modernog. Odmah do njega je restoran Gorski car u kom prevladavaju tradicionalna jela. A tu su i sada već čuveni restoran sa etno ambijentom Divljakovac, kao i Lovački raj.

Bio bi greh provesti odmor u Aranđelovcu, a ne probati vina ovog kraja. Pored poseta restorana, to možete da učinite i obilaskom vinarija. Najčuvenija je svakako vinarija Tarpoš, zatim vinarija Eden, kao i vinarija Trilogija.

Nadamo se da vam je naš mini vodič za odmor bio od koristi. Naša je topla preporuka da posetite ove gradove, garantujemo da se sa puta vraćate puni elana, siti i relaksirani.

Ukoliko želite da pročitate još mnogo zanimljivih tekstova o drugim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstZašto je stan na dan najbolja opcija za smeštaj u Beogradu
Sledeći tekstVikend kraj Dunava – Najbolje destinacije i pregled cena

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime