Vikend kraj Dunava – Najbolje destinacije i pregled cena

0
1283

Bogat kulturno-istorijski sadržaj, sjajna gastrsonomska ponuda, ali i jedinstveni prirodni predeli čine Dunav idealnim izborom za kraće odmore ili vikend putovanja. Stoga i ne čudi što je Dunav tokom prolećnih, a pogotovo tokom letnjih dana, omiljena destinacija velikom broju turista iz naše zemlje. Ako i vi razmišljate da posetite ovu prelepu reku ovo su najbolje destinacije kraj Dunava kod nas.

Golubac – Najposećenija destinacija na Dunavu

Golubac je svakako jedna od najpoznatijih i najposećenijih destinacija na Dunavu. Najzaslužnija za to je čuvena Golubačka tvrđava. Ova tvrđava potiče čak iz XIV veka, a zahvaljujući kombinaciji različitih stilova u kojima je građena, njen izgled je danas vrlo upečatljiv i prepoznatljiv. Ovo je nezaobilazna stanice za sve koje se nađu u Golupcu. Cene karata za obilazak tvrđave se kreću od 650 do 1500 dinara u zavisnosti koju zonu želite da vidite.

Važno je da pomenemo da je u golubačkom delu svog toka kroz Srbiju Dunav najširi, pa prizor ove reke deluje zaista impozantno. I to je i razlog zašto će u Golupcu i šetnja predstavljati posebno zadovoljstvo.

 A ljubiteljima šetnji preporučujemo da posete brdo Velika Čuka sa kog se pruža prelep pogled na Dunav. 

Ukoliko vam preostane dovoljno vremena, preporučujemo vam posetu obližnjem manastiru Tumane (9km), kao i vikend naselju Vinci.

Kada je reč o smeštaju, najpovoljniji su privatni apartmani Golubac ih ima zaista dosta, a cene se kreću od 30 evra, pa na više, za apartman za dve osobe.

Donji Milanovac – Najosunčaniji grad u Srbiji

Prvi u srbiji po broju sunčanih dana, Donji Milanovac je grad koji je sve popularniji poslednjih godina sve među domaćim ali i stranim turistima.

Donji Milanovac se nalazi u središtu Nacionalnog parka Đerdap i već ovo ga dovoljno preporučuje za posetu, ali naravno to nije sve, no ostanim za sada u Đerdapu. 

Najveći nacionalni park u Srbiji obiluje prirodnim lepotama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Za posetioce se organizuju šetnje planinskim stazama, i ukoliko do sada niste posetili ovaj park, naš savet je da to učinite što pre. Cena ulaznice je simbolična i iznosi 250 dinara s tim da je obilazak uz stručnu pratnju potrebno je prethodno najaviti.

Kapetan Mišin Breg je nešto što nikako ne smete zaobići kada ste u Donjem Milanovcu. Naime, na prostranom placu, na uzvišenju pruža se sjajan pogled na Dunav, verovatno jedan od najlepših u našoj zemlji, odakle Dunav deluje više kao more nego kao reka. Ovde se nalazi i seosko domaćinstvo, muzej vina, klupe sa stolovima pa je ovo sjajno mesto i za kratak odmor i predah.

Pored ovoga, na 16 km od Donjeg Milanovca čeka vas Lepenski vir, nalazište najstarijeg sedalačkog naselja u Evropi. A vredna posete je i Rajkova pećina, unutrašnjost ove pećine koju krase stalaktiti i stalagmiti od belog kalcita, učinili su ovu pećinu nadaleko poznatom.

Donji Milanovac smeštaj je nešto povoljniji u odnosu na Golubac, pa se privatni apartmani mogu pronaći po cenama od 25 evra za noć. 

Smederevo – Grad vina, istorije i kulture

Priču o Dunavu ne smemo završiti bez priče o Smederevu. A priča o ovom gradu uvek započinje njegovom čuvenom, i jednom od najlepših tvrđava u Srbiji – Smederevskom tvrđavom. Ovu prelepu, i nekada jednu od najvećih tvrđava u Evropi i možete posetiti od 8-20h, a cena ulaznice je 250 dinara.

Smederevo je nadaleko poznato po svom vinu, a istorija vinarstva u ovim krajevima datira čak iz III veka. Ljubav prema ovom piću, pretočena je i u atrakciju – Vinski grad. Vinski grad se nalazi u centru Smedereva i svakog dana od 9 do 15h možete kupiti smederevska vina. Najpoznatije vinarije Smedereva su: Vinarija Jeremić, Podrum Dionis, Podrum Janko, Podrum Podrava.

Smederevo ima odlično razvijenu kulturno umetničku ponudu, pa tokom boravka u ovom gradu možete da posetite Galeriju savremene umetnosti, kao i Muzej u Smederevu gde vas čeka prirodnjačka, arheološka, numizmatička, istorijska, etnološka, umetnička zbirka, kao i zbirka savremene umetnosti.

Ukoliko poželite da napravite izlet u prirodu, na svega 5km od Smedereva nalazi se prelepo izletište Jugovo, smešteno na desnoj strani Dunava. Nešto dalje, na oko 10km nalaze se Šalinački lug i Šalinačko jezero.

Kada je reč o smeštaju, hotelski smeštaj u Smederevu kreće se od 35-40 evra pa na više, dok se privatni smeštaj može pronaći po cenama od 25 evra za dve osobe.

Kladovo – Sjajan izbor za porodično putovanje

U Kladovu ne propustite Muzej Đerdapa, da biste se upoznali sa istorijatom i načinom života na ovom delu Dunava nekada.

A bitan deo istorije i privrede Kladova je HE Đerdap, jer upravo zahvaljujući toj elektrani Dunav je ovde širok i veoma miran, što su u Kladovu iskoristili za uređivanje jedne od najlepših rečnih plaža u Srbiji.

Sam grad je vrlo lepo uređen, a glavno šetalište sa starom kaldrmom i svetiljkama na momente deluje kao iz filma. Tu su smešteni kafići, etno kafane, restorani nacionalne kuhinje. 

Kladovska jezera su sjajan izbor za izlet. Mesto je prelepo za oko i šetnju, a između jezera i Marine Kladova nalazi se sređen gradski park koji je pogodan za sve uzraste. Posebno ističemo da je park idealan za porodice sa decom, jer je opremljen igralištem i spravama za trening na otvorenom.

Ono što je biste morali da vidite tokom boravka u Kladovu su Trajanov Most iz rimskog perioda, kao tvrđava Fetislam, Nedaleko od ove tvrđave se nalazi i Zoo vrt Kladova sa skoro 2000 životinja u njemu.

Bližimo se kraju, pa je vreme da napomenemo da iako sva pomenuta mesta, spadaju u manje gradove, a pritom imaju veliki broj kako hotelskih tako i privatnih smeštajnih jedinica naš savet je da smeštaj rezervišete na vreme. Smeštajni kapaciteti su ovo doba godine prilično popunjeni, a raste i broj stranih posetilaca.

Takođe, zajedničko za sve destinacije na Dunavu pružaju mogućnost turistima da krstare Dunavom. Teme tura su prilagođene samom mestu, a najčešće su praćene predavanjima i pričama o istoriji i zanimljivosti mesta.

Uz sve ovo, dužni smo da napomenemo da vas kroz sve ove gradove čeka sjajna gastronomska ponuda. Naša je preporuka da isprobate nešto od ribljih specijaliteta, s obzirom da je to jedinstvena prilika da probate ukusna jela od sveže ribe iz Dunava.

Ukoliko želite da pročitate još mnogo zanimljivih tekstova o drugim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstKombinujte prirodu, kulturu i gastronomiju – Isplanirajte odmor u nekom od ovih gradova
Sledeći tekstSimboli Vojvodine zbog kojih ćete poželeti da je posetite odmah

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime