Simboli Vojvodine zbog kojih ćete poželeti da je posetite odmah

0
453

U potrazi ste za idiličnim odmorom u podnožju Fruške gore, planirate pecaroški raj na Dunavu ili nezaboravan provod na Exitu? Ako ste gurman u svom društvu, volite da popijete dobru čašu vina i prošetate kroz šarene sokake, sve to i mnogo više čeka vas u Vojvodini, koja nije samo njeni najveći gradovi. Dajemo vam predloge i savete kako da se provedete na severu Srbije, na vama je samo da se tamo uputite što pre. 

Salaši ili vinarije – gde je bolji provod? 

Ako vapite za autentičnim seoskim ambijentom i tradicionalnu vojvođanskom kuhinjom, salaši su nešto što se ne sme propustiti. Odmor na salašima vas vraća u dane stare Vojvodine, i to ne samo kroz neverovatne specijalitete. Na ovim imanjima neretko se organizuje živa muzika, u kojoj ćete posebno uživati ako volite tamburicu. Ovde će vas sačekati i prostrana dvorišta sa životinjama, a domaćini nekada organizuju i aktivnosti poput pecaroških, pešačkih ili istraživačkih tura. 

Ukoliko do sada nikada niste bili na salašu, počnite od salaša Stojšić, smeštenog nadomak Krčedinske Ade, do koje možete prošetati posle kvalitetnog ručka. Da doživite salaš u srcu grada, uputite se u Novi Sad i Lazin Salaš. Krenite put Čeneja da iskusite najšareniji salaš Srbije. Salaš 137 najpoznatiji je po svom enterijeru, ispunjenom crvenim tapetama i ukrasima na zidovima autentičnim za vojvođanska imanja i dvorištu u kom ručak postaje još ukusniji.  

Ako vam je vino draže od gomboca ili rinflajša, krenite na turu kroz vinograde i vinarije čija su se vina pila i na Titaniku. Prilikom posete ovim vinarijama, možete očekivati ne samo kvalitetne degustacije vina, već i edukativne ture, mogućnosti za razgovor sa stručnjacima o vinogradarstvu i proizvodnji vina, kao i uživanje u upečatljivom ambijentu vinarskih podruma. Sve vinarije koje ćemo pomenuti nalaze se na području Bačke, koja je ujedno i najposećenija oblast Vojvodine. Ako planirate da se zadržite više dana, ali i da uštedite na smeštaju, stan na dan Temerin biće najbolja opcija za vas. 

Vinarija Kovačević spada među najpoznatije vinarije u kojima možete ispijati crvena i roze vina. Vinarija takođe ima prelepo uređene vinograde i vinogradarske terase. Tokom posete ovoj vinariji, možete uživati u vođenim obilascima vinograda i podruma, degustacijama vina sa stručnim vođenjem, kao i kupovini vina i suvenira.

Vinarija „Zvonko Bogdan“ je ime koje je povezano sa muzikom i vinskom kulturom, ali da li ste znali da ova vinarija samo koristi ime ovo velikog umetnika? Iako nije u vlasništvu porodice Bogdan, posetici će moći da uživaju u notama njegovih voljenih pesama kada se uputite na turu. Ova vinarija nudi širok spektar vina, uključujući tradicionalne sorte karakteristične za region Bačke. Pored degustacija vina, u ovoj vinariji čekaju vas i edukativni programi o vinogradarstvu i proizvodnji vina u kojima možete učestvovati bez obzira na svoje znanje. 

Vinarija Bajilo se ističe po svom fokusiranju na autohtone sorte vinove loze. Ova vinarija proizvodi vina od sorti kao što su kadarka i kečkeš. Posetioci mogu uživati u degustacijama ovih specifičnih vina, upoznati se sa procesom proizvodnje i saznati više o tradicionalnom vinskom nasleđu ovog regiona. Vinarija Bajilo ističe se i kao jedna od najatraktivnijih za organizaciju svih tipova proslava. 

Lov na istoriju i duhove – Obiđite dvorce Vojvodine 

Vojvodina se može pohvaliti nizom zdanja, nekada omiljenim mestima okupljanja elitnog dela društva, danas napuštena ili pretvorena u ugostiteljske objekte. Na ovom prostoru nekada je postojalo 60 aktivnih dvoraca, u kojima su živele imućne porodice i okupljale svoje prijatelje na balove ili poslovne sastanke. Ako se u Vojvodinu uputite sutra pronaći ćete svega 3-4 dvorca u kojima možete prenoćiti ili degustirati lokalne specijalitete. Među njima najposećeniji je Kaštel Ečka, čiji je crveni krov posebno upečatljiv kada je pokriven snegom. 

Neka od tih zdanja danas izgledaju kao da su dom duhovima, a neka su u toliko lošem stanju da su od radoznalih posetilaca odvojena ogradama i trakama. Jedan od takvih je i dvorac Špicer, smešten na prostoru Beočina. U svom najboljem izdanju ličio je na najlepše zgrade Budimpešte, kako je u njegovoj izgradnji učestvovao i arhitekta Imre Štajndal, glavni arhitekta na projektu zgrade mađarskog parlamenta. Dvorci na području Srema najbolja su početna tačka za ovu avanturu, ali iza pronalaženje smeštaja ukoliko se u ovo upustitie na više dana. Stan na dan Ruma može vas koštati i manje od 30€ po danu, što sigurno neće opteretiti vaš budžet. 

Vojvodina ili Novi Zeland? 

Ako ste ljubitelji Gospodara prstenova i želite da iskusite šetnju kroz Okrug bez da morate da prevalite veliki put do Novog Zelanda, Zagajička brda mogu biti vaše rešenje. Uputite se u Deliblatsku peščaru, najbrže preko Kovina sve do sela Grebenac čijeg su atara deo. Ovo polje vijugavih zelenih brda i drveća podseća baš na ona u kojima Frodo i Sem žive. Ukoliko niste vešti sa snalaženjem u prostoru bez interneta naš je savet da na osvajanje Zagajičkih brda krenete u sklopu organizovane grupe. Iako 256 metara zvuči lako savladivo, te da možete brzo doći do najviše tačke Zagajičkih brda, čeka vas duža šetnja kroz niz različitih terena. Zelena oaza Deliblatske peščare idealna je za pravljenje unikatnih fotografija, ali i za piknike. 

Bilo da se više radujete prirodi, hrani ili kulturi, sigurno smo da će vam Vojvodina postati jedna od omiljenih turističkih destinacija. Pripremite kvalitetnu odeću za pešaćenje, krenite na put spremni na obilne obroke i svom domu ćete se vratiti bogatiji za jedno autentično iskustvo.

Ukoliko želite da pročitate još mnogo zanimljivih tekstova o drugim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVikend kraj Dunava – Najbolje destinacije i pregled cena
Sledeći tekstIstražujemo jedinstvene mogućnosti električnog bicikla

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime