Gornja Savina isposnica – Pećinski kompleks

0
5661
Gordnja Savina isposnica
Gordnja Savina isposnica

Gornja Savina isposnica predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. To je ozidani pećinski kompleks i nalazi se na brdima Nemanjina kula, na planini Radočelo, u opštini Kraljevo. Podignuta je uz samu reku Studenicu i pripada manastiru Studenica, od kojeg je udaljena 12 kilometara. Do samog ulaza u isposnicu se dolazi preko pratećeg drvenog mosta. Osim lepote i čudesa same isposnice, pažnju odvlači i božanstven pogled na okolna brda i doline.

Poslednji koji je svoj život proveo u isposnici jeste shijeromonah Gavrilo Milovanović, do 1981. godine kada je stradao u požaru. Od tada, Gornja Savina isposnica nema svog žitelja.

Gordnja Savina isposnica

Gornja Savina isposnica i njena istorija

Smatra se da je nastala kad i manastir Studenica, između 1183. i 1195. godine. Takođe se smatra da je isposnicu podigao sluga Stefana Nemanje.

Po svom povratku iz Hilandara, Sveti Sava se povukao u svoju isposnicu. Tu je pronašao svoj mir i u tišini se molio. Dok je boravio u isposnici, Sveti Sava je napisao Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona.

Iz nekih srednjovekovnih izvora se otkriva da je Sveti Sava u klisuri, nedaleko od isposnice, osnovao svoju školu. U toj školi su nastale mnoge knjige ispisane na srpskom jeziku i ćirilicom. Gornja Savina isposnica sadrži i crkvicu Pridvoricu iz XII veka posvećenu Svetom Đorđu, ali je ona zatvorena jer nema monaha. Jedna prostorija je uvek otvorena. Krije se iza prostih drvenih vrata bez oznake. Iza tih vrata nalazi se Savina pećina i Savino bure.

Savino bure je izvor zaštićen zidom i prozorčićem kroz koji hodočasnici dugom kutlačom zahvataju vodu koja se koristi kao lek.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgledaju Gordnja Savina isposnica i priroda koja je okružuje:

Šta obići u Gornjoj Savinoj isposnici?

  • Crkva Pridvorica – „Prilepljena“ je uz isposnicu i okrečena u belo. Unutar crkvice se nalazi ikonostas. Iskonostas je radio slikar Sreten Protić Molerović u XIX veku, odmah nakon obnove crkvice.
  • Donja Savina isposnica – Donja Savina isposnica ili Hram Bogorodičnog pokrova se nalazi na desetak kilometara od manastira Studenice, u gustoj šumi na putu ka Gornjoj Savinoj isposnici.
  • Česma Svetog Save – Nalazi se u Donjoj Savinoj isposnici.

Kako doći do Gornje Savine isposnice?

Do Gornje Savine isposnice se mora pešačiti. Prati se put kroz gustu šumu. Tim putem se prvo stiže do Donje Savine isposnice nakon čega se put sužava. Dolazi se do velike drvene kapije i nakon prolaska kroz nju se može videti višespratna isposnica. Zatim se do same isposnice dolazi prateći uzak drveni most koji se nalazi uz samu liticu.

Gornja Savina isposnica

Najbliže naselje manastiru Studenica jeste mesto Ušće koje se nalazi na ibarskoj magistrali. Do tog naselja možete doći bilo kojim autobusom, koji ide do Novog Pazara. Odatle do manastira Studenica dnevno polaze četiri autobusa. Pored Studenice se nalazi betonski put koji se prati naredna četiri do pet kilometara. Tada se na vidiku stvaraju kuće sela Gušterići. Prateći put dalje, sa desne strane se nalazi proširenje iza kojeg je putokaz za planinsku stazu. Idući planinskom stazom nailazi se na putokaze za isposnicu.

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih članaka o drugim mestima u Srbiji, koja možete obići, kliknite ovde.

Foto: @turistickaorganizacijakraljevo

Prethodni tekstJadranski sliv – Koje reke Srbije pripadaju ovom slivu
Sledeći tekstRgotsko jezero – Najčistije jezero u Srbiji – Zaječar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime