Vidikovac Kozji kamen – Kako doći i šta sve videti

0
9767
Vidikovac Kozji kamen
Foto: instagram@vagabundostef - Pogled na Zavojsko jezero sa vidikovca Kozji kamen

Vidikovac Kozji kamen nalazi se u istočnoj Srbiji i sa njega se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, meandre reke Visočice i staroplaninske vrhove. Udaljen je oko 18 kilometara od Pirota, na putnom pravcu koji vodi od Pirota ka selima Rsovci, Slavinja i dalje do Dimitrovgrada. Kozji kamen teritorijalno pripada opštini Pirot. Vidikovac je u stvari jedan od vrhova planine Vidlič i nalazi se na delu zvanom Visok, na nadmorskoj visini od 1180 metara. Vidikovac Kozji kamen, kao i čitava planina Vidlič, pripada Parku prirode „Stara planina“.

Vidikovac Kozji kamen
Foto: instagram@svetski_putnik_u_pokusaju

Vidikovac Kozji kamen – Kako doći do njega?

Ono što bismo želeli da naglasimo jeste to da se u poseti ovom vidikovcu nikako ne možete osloniti na navigaciju. Odvešće Vas u pogrešnom pravcu i samo ćete izgubiti dosta vremena, prvo u povratku, a zatim u ponovnom nalaženju puta ka vidikovcu.

Kao što smo već pomenuli, vidikovac je udaljen oko 18 kilometara od Pirota i do njega dolazite kada od grada krenete u pravcu sela Rsovci. Put je asfaltiran, ali se ne nalazi u baš sjajnom stanju. Nakon što prođete pored gradskog skijališta i odmarališta, kao i pored planinarskog doma, naići ćete na veliku tablu sa desne strane puta. Ona označava početak staze ka vidikovcu i tu možete ostaviti automobil (na proširenju puta). Staza, koja vodi ka vidikovcu, se nalazi sa leve strane puta.

Vidikovac Kozji kamen
Foto: Znak kod mesta na kojem se nalazi početak staze

Pešačka staza je dugačka oko 3,5 kilometara i jedina je u potpunosti obeležena staza ka ovom vidikovcu. Do vidikovca možete doći isključivo pešaka, ali to nije problem. Staza je veoma laka i ne morate biti posebno fizički spremni za ovaj put. Nakon sat vremena laganog hoda, stići ćete do cilja. Ono što daje posebnu draž ovoj avanturi, jeste to što ćete tokom čitavog puta prolaziti kroz netaknutu prirodu ovog kraja. Duž same staze postoje i postavljene klupe i stolovi, kako biste mogli da predahnete, ali i uživate u prirodi koja Vas okružuje.

Vidikovac Kozji kamen
Foto: wikimedia.org/medeniacus

Šta sve možete videti sa vidikovca Kozji kamen? 

Na samom vrhu planine Vidlič očekuju Vas letnjikovac, mesto za roštilj i nestvaran pogled za pamćenje. Najpoznatija, ali i najpopularnija stvar, koju možete videti sa vidikovca jeste Zavojsko jezero i njegove prelepe meandre. Mnoge ovo mesto podseća na meandre Uvca. Pored jezera, pogled se pruža i na reku Visočicu, koja meandrira do ulivanja u jezero.

Dalje u okolini ćete videti Staru planinu i neke od njenih vrhova: Midžor, Kopren, Tri Čuke i Babin zub. Sa desne strane se nalazi selo Pakleštica, u kojem biste završili ukoliko pratite navigaciju.

Zavojsko jezero
Foto: instagram@kompaskazesrbija – Zavojsko jezero

O Zavojskom jezeru

Zavojsko jezero se nalazi u podnožju Stare planine, na delu planine nazvan Visok, na reci Visočici, u Pirotskom okrugu, od kojeg je udaljeno je 15 kilometara. Godine 1963. pod uticajem obilnih padavina, veliko klizište je napravilo prirodnu branu visoku oko 50 metara. Jezero se nakog pomenute godine neprestano punilo i uvećavalo velikom brzinom. Kasnije je ista brana nadvišena izgradnjom veštačke. Stanovnici ovog kraja jezero nazivaju još i pirotskim morem.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda deo puta ka vidikovcu Kozji kamen, kao i celokupan pogled sa ovog vidikovca:

Vidikovac Kozji kamen sigurno pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Da li se slažete sa nama?

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vidikovcima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Paljuvi nadomak Uba – Razonoda za ribolovce
Sledeći tekstPlanina Vidlič kod Pirota – Šta videti i obići?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime