Jezero Paljuvi nadomak Uba – Razonoda za ribolovce

0
8354
Jezero Paljuvi
Foto: instagram@grad.ub.sr - Pogled na jezero Paljuvi iz vazduha

Jezero Paljuvi je veštačko jezero nastalo sedamdesetih godina prošlog veka pregrađivanjem rečice Kladnice. Udaljeno je oko 7 kilometara od Uba i nalazi se u istoimenom mestu, Paljuvi. Predstavlja idealno mesto za ljubitelje rekreativnog ribolova. Prema podacima koje smo pronašli, na brani jezera su se nekad održavala takmičenja u ribolovu, međutim, u jezeru se danas mogu pronaći sitniji primerci riba, te ga posećuju oni koji vole sunce, mir i prirodu.

Jezero Paljuvi
Foto: instagram@snezana_j.ckojic

Jezero Paljuvi i njegove osnovne karakteristike

Ovo veštačko jezero ima ukupnu površinu od oko 150 hektara. Nastalo je pre pedesetak godina, pregrađivanjem reke Kladnice. Dubina jezera kreće se između jednog i dva metra, dok na sredina ona prelazi i 2,5 metara. Vodom se snabdeva iz mnogobrojnih potopljenih bunara i izvora. Pošto je veoma plitko, voda u jezeru je veoma topla, ali zbog njegove neuređenosti, ne privlači kupače. Dno jezera je muljevito.

Obala jezera je zarasla i ne ne postoje u potpunosti uređeni prilazi do vode, osim na mestima gde su ih ribolovci sami napravili. Iako zbog ovoga na jezeru nema kupača, već samo rekreativnih ribolovaca, mnogi vole ovo mesto upravo zbog toga što se ne vidi bilo kakav uticaj čoveka.

Jezero Paljuvi
Foto: instagram@snezana_j.ckojic

Riblji fond jezera Paljuvi

Jezero Paljuve je bogato sledećim vrstama ribe: som, štuka, deverika, bodorka, babuška, šaran, jedva klen, crvenperka, patuljan, grgeč i belica.

Iako je poprilično bogato ribljim fondom, primerci nisu očaravajući. Trenutno je najaktivnija babuška, veličine dlana, zbog čega ovo mesto uglavnom obilaze oni koji traže razonodu u prirodi. Ukoliko ipak želite da ovo jezero napustite sa bogatijim ulovom, potrebno je da provedete više dana na istom mestu i spremite dosta hrane za ribu.

Jezero Paljuvi na mapi

Jezero Paljuvi se nalazi u istoimenom naselju, u opštini Ub. Od Uba je udaljeno oko 7 kilometara.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, to možete uraditi klikom na link ovde.

Prethodni tekstPrerast Samar – Kameni most lučnog oblika
Sledeći tekstVidikovac Kozji kamen – Kako doći i šta sve videti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime