Šatrinačko jezero – Jezero Međeš na Fruškoj gori

0
6091
Šatrinačko jezero
Foto: Šatrinačko jezero

Šatrinačko jezero, poznato i pod nazivom Međeš, nalazi se u Sremu, na oko 5 kilometara udaljenosti od Iriga. Smešteno je na južnim padinama Fruške gore, u blizini sela Šatrinci, po kojem je i dobilo jedan naziv. Drugi naziv nosi zahvaljujući potoku Međeš, na kojem je ovo jezero i nastalo, podizanjem brane 1984. godine. Primarna namena ovog jezera bila je navodnjavanje nekada velikog i poznatog voćnjaka, a danas je jedno od posećenijih turističkih mesta Srema i Fruške gore.

Šatrinačko jezero i njegove osnovne karakteristike, turizam

Šatrinačko jezero nastalo je 1984. godine, kada je potok Međeš pregrađen branom visine 13,7 metara i dužine od čak 230 metara. Jezero pri svom najvišem vodostaju dostiže dužinu od 1100 metara i širinu od 350 metara. Prosečna dubina jezera kreće se oko 5 metara, mada na pojedinim mestima dostiže čak i 12 metara.

Jezero je napravljeno za potrebe navodnjavanja okolnih voćnjaka, a danas ima potpuno drugačiju, turističku ulogu. Jezero Međeš, odnosno Šatrinačko jezero, važi za jedno od bogatijih jezera ribom na Fruškoj gori. Ovo plavo prostranstvo je raj za sportske ribolovce, koji ga posećuju tokom čitave godine. Poslednjih godina, kao i za većinu drugih jezera, ribolovci su se žalili na smanjenu količinu ribe, ali, prema rečima mnogih, na jezeru Međeš se popravlja situacija. Jezero je bogato smuđem, babuškom, amurom, šaranom i belom ribom.

Šatrinačko jezero
Šatrinačko jezero

Pored ribolova, Šatrinačko jezero tokom letnjih meseci postaje pravi raj za sve kupače. Ovo mesto se pretvara u odmaralište za sve ljubitelje prirode. Pored jezera se nalazi jedna uređena plaža sa tuševima, posuta šljunkom. Odmah do nje, nalaze se i jedan teren za odbojku i stoni tenis, kao i nekadašnji manji restoran, koji trenutno ne radi, ali u njemu možete potražiti zaklon od sunca.

Ostatak obale Šatrinačkog jezera pokriven je niskom travom i bez brige se možete opustiti na bilo kom delu jezera. Prilaz jezeru je omogućen u potpunosti.

Šatrinačko jezero
Šatrinačko jezero

Jezero se nalazi u privatnom vlasništvu, ali ne morate da brinete oko prilaza istome, jer je otvoreno za javnost. Takođe, ono što je veoma dobra stvar jesto to, da pored pomenutog restorana, nema drugih objekata na obalama, tako da zaista možete uživati u prirodi. Želemo da napomenemo da je potrebno da ponesete hranu i piće, jer u okolini ne postoje ugostiteljski objekti, ali ni prodavnice. Prvo najbliže mesto je selo Šatrinci, udaljeno 2,5 kilometara od jezera.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgledaju Šatrinačko jezero i njegova okolina:

Jezero na mapi: 

Šatrinačko jezero je udaljeno 5 kilometara od Iriga i oko 30 kilometara od Novog Sada. Do njega bez problema možete doći praćenjem navigacije.

Ukoliko posetite ovo mesto, predlažemo Vam da obiđete i druga jezera, ali i manastire na Fruškoj gori. Najbliži Šatrinačkom jezeru jesu manastir Krušedol i jezero Dobrodol, koje je manje popularno među kupačima, ali važi za jedno od najlepših i najčistijih jezera u Sremu.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Sokolarica – Savršen pogled na kanjon Rače
Sledeći tekstVidikovac Kapija Podrinja – Pogled na čitavo Podrinje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime