Vodopadi Stare planine – Prvi deo (1-10)

1
7346
Vodopadi Stare planine
Vodopadi Stare planine

Vodopadi Stare planine – Stara planina predstavlja najčistiji i najbogatiji deo jugoistočne Srbije. Nadaleko je poznata po velikom prirodnom bogatstvu, a ono što je čini posebnom u Srbiji, jeste veliki broj vodopada koje poseduje. Prema nekim informacijama, do kojih smo došli, na Staroj planini je do sada otkriveno preko 40 vodopada, što je ubedljivo najviše u Srbiji. Dobar deo Stare planine je još uvek neistražen, tako da, ko zna šta nas još čeka u budućnosti.

Vodopadi Stare planine su uglavnom dobro skriveni, potrebno je biti dobro fizički spreman kako bi došao do njih, ali vredi. Raznoliki su, bogati vodom i okruženi netaknutom prirodom. Većina vodiča ne preporučuje da ih sami posećujete, radi svoje bezbednosti, ali i težine puta koji prelazite, međutim, uživanje u netaknutoj prirodi Stare planine je toliko velika, da je prosto nemoguće da ne dozvolite sebi taj sebičluk i uputite se sami ka nekoj od ovih lokacija. Do većine ovih vodopada se kreće iz sela Topli Do i Dojkinci i putevi su poprilično dobro obeleženi.

Na listama najviših i najlepših vodopada Srbije, najviše mesta zauzimaju upravo vodopadi Stare planine.

Vodopadi Stare planine su: 

Kao što Vam i sam naslov govori, u ovom tekstu ćemo pomenuti samo 10 vodopada Stare planine. Zahvaljujući velikom broju prelepih vodopada, koje nam nudi ova planina, napravićemo serijal od nekoliko tekstova, u kojima ćemo Vam dati osnovne informacije o svakom od vodopada. Ovo će biti prvi tekst u tom serijalu. Svaki od navedenih vodopada biće posebno obrađen u tekstu o njemu, a linkovi će se nalaziti unutar teksta (imena vodopada obojena svetloplavom bojom).

1. Vodopad Bigar

Vodopad Bigar nalazi se u podnožju Stare planine na nadmorskoj visini od 450 metara. Visok je 35 metara i smešten je na oko 5 kilometara od sela Kalna. Ovaj vodopad je jedan od najpristupačnijih vodopada Stare planine i iz tog razloga je i jedan od najposećenijih. Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, bigra, po kojem je ovaj vodopad i dobio naziv.

Vodopad Bigar
Foto: anta019.blogspot.com – Vodopad Bigar

2. Vodopad Tupavica

Nastavljamo listu sa vodopadom koji je takođe veoma pristupačan. Vodopad Tupavica nalazi se na oko 4,5 kilometara udaljenosti od planinarskog doma Dojkinci. Smešten je na potoku Međudolski dol, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Visok je 15 metara i važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Do vodopada vodi atarski – šumski put, koji je veoma dobro obeležen pešačkom signalizacijom. Udaljen je svega 50 metara od puta. Prema informaciji koju smo pornašli na sajtu TO Pirota, vodopad Tupavica je najslikaniji vodopad.

Vodopad Tupavica
Foto: instagram@cudesna_srbija – Vodopad Tupavica

3. Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad

Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad se nalazi u jednom od najlepših delova parka prirode Stara planina, u strogom rezervatu prirode Arbinje, na nadmorskoj visini od 1650 metara. Smešten je na Dojkinačkoj reci. Vodopad Tri Kladenca je udaljen od planinarskog doma u selu Dojkinci oko 12,5 kilometara. Put do njega je obeležen, možete ići i terenskim vozilom, a detaljne smernice možete pročitati u posebnom tekstu napisanom o ovom vodopadu. Otkriven je 2010. godine.

Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad
Foto: instagram@zare2zare – Vodopad Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad

4. Donji Piljski vodopad

Donji Piljski vodopad ili samo Piljski vodopad je četvrti po visini vodopad u Srbiji, sa visinom od 64 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1140 metara u srednje pristupаčnom i šumovitom predelu Stare planine. Smešten je na potoku Lisevski dol i čine ga dve kaskade. Otkriven je 2002. godine od strane planinara. Udaljen je oko 4,5 kilometara od sela Topli do i do njega možete doći za 90 minuta, laganom šetnjom.

Donji Piljski vodopad
Foto: instagram@serbiatourism_ – Donji Piljski vodopad

5. Gornji Piljski vodopad – Toplodolski tobogan

Gornji Piljski vodopad nalazi se ispod vrha Pilj, na nadmorskoj visini od oko 1370 metara. Visok je 30 metara i kao i Donji Piljski vodopad, smešten je na potoku Lisevski dol. Udaljen je oko 6 kilometara od sela Topli Do, odnosno 1,5 kilometara uzvodno od Donjeg Piljskog vodopada. Put do samog vodopada je dobro obeležen putokazima. Gornji i Donji Piljski vodopad zajedno nose naziv Piljski vodopadi.

Gornji Piljski vodopad
Foto: Foto: instagram@dunjastefanovic – Gornji Piljski vodopad

6. Vodopad Orlov kamen

Vodopad Orlov kamen nalazi se na nadmorskoj visini od 1423 metara, dobro sakriven među stablima smrče. Naziv je dobio po okolnim stenama, na koji se ležu orlovi. Visok je 20 metara i sastoji se iz nekoliko kaskada. Smešten je ispod stena Orlovo lice, na Lisevskom potoku. Zahvaljujući stablima smrče, koja ga okružuju, vodopad je nemoguće videti iz daljine i nije lako pronaći ga. Za ovaj vodopad se posebno ne preporučuje da krenete u potragu sami. Do njega se kreće iz sela Dojkinci, od kojeg je udaljen skoro 10 kilometara.

Vodopad Orlov kamen
Foto: instagram@mybeautifulserbia – Vodopad Orlov kamen

7. Vodopad Bukovački do

Vodopad Bukovački do nalazi se na oko 3200 metara udaljenosti od sela Temska, na potoku Bukovački do. Do njega se dolazi asfaltnim putem, koji prolazi kroz kanjon, prema selu Topli do. Vodopad Bukovački do se nalazi sa desne strane puta, na udaljenosti od oko 50 metara. Spada u grupu manjih vodopada, sa visinom od svega 10 metara, ali ga svakako vredi posetiti. Preko puta ovog vodopada se nalazi i istoimeno šetalište, koje Vam svakako može prirediti dodatno uživanje u prirodi Stare planine.

Vodopad Bukovački do
Foto: instagram@legi988 – Vodopad Bukovački do

8. Vodopad Kopren – Koprenski vodopad

Vodopad Kopren nalazi se odmah ispod staroplaninskog vrha Kopren, na nadmorskoj visini od 1820 metara, što ga stavlja na prvo mesto po nadmorskoj visini na kojoj se nalazi. Smešten je na Dabidžinom potoku i sa visinom od 103,5 metara zauzama drugo mesto na listi najviših vodopada Srbije. Otkriven je 2011. godine i jedan kratak period je nosio titulu najvišeg vodopada u Srbiji. Izmerena dužina vodopada iznosi 148 metara, dok je njegova visina 103,5 metara, sa padom od 56,4 stepena. Koprenski vodopad se sastoji od velikog broja kaskada, veličine od par metara, pa sve do čak četrdesetak metara.

Do Koprena možete doći preko Jelovice i Širokih luka, pa preko Kaca kamena. Možete stići i kanjonom Jelovičke reke. Jedna od opcija su i Dojkinci, pa preko Stražne čuke do Koprena. Ono što je sigurno, jeste da niti jedan put nije lagan.

Vodopad Kopren
Foto: instagram@staraplanina24 – Vodopad Kopren

9. Vodopad Draganov vir

Draganov vir se nalazi u blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci. Spada u grupu nižih vodopada, ali je svakako jedna od lepota Stare planine, koju trebate posetiti. Udaljen je oko 7,5 kilometara od sela Dojkinci i svega 50 metara od glavnog puta. Put do njega je dobro obeležen.

Vodopad Draganov vir
Foto: anta019.blogspot.com – Vodopad Draganov vir

10. Kaluđerski skok 

Za kraj prvog dela vodopada Stare planine, ostavili smo najviši vodopad ove lepotice, ali i najviši vodopad Srbije – Kaluđerski skok.

Ovaj vodopad nalazi se na Kaluđerskoj reci, ispod najvišeg staroplaninskog vrha u Srbiji, vrha Midžor, na nadmorskoj visini od 1554 metara. Kaluđerski vodopad je kaskadnog tipa, a zvanično ga je izmerio Dragovan Stojadinović 2012. godine. Tada sa svojom visinom od 232 metara postaje najviše vodopad Srbije. Titulu najvišeg vodopada Srbije niko mu nije uzeo do danas.

Kaluđerski skok se sastoji od veliko broja manjih kaskada. Vodopad počinje na nadmorskoj visini od 1554 metara, a kaskade se spuštaju na kotu od 1322 metara nadmorske visine. Najveći broj kaskada je pod nagibom između 55° i 60°, ali se ističe nekoliko pod nagibom između 80° i 90°. Nalazi se u blizini sela Topli do.

Kaluđerski skok
Foto: instagram@cavernella

To bi bilo to što se tiče prvog dela ”vodopadi Stare planine″. Kada bude objavljen nastavak, link ćemo postaviti ovde.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstNajviši vrh u Srbiji – Nije onaj na koji ste prvo pomislili
Sledeći tekstVidikovac Hodžina Stena – Nestvaran pogled na Novu Varoš

1 KOMENTAR

  1. Vec drugu godinu provodim godisnji odmor na Staroj planini. Kao dugogodisnji ljubitelj prirode, planinar i ovaj put je izbor bio pun pogodak. Toliko netaknute prirode, divnih ljudi koje smo sretali usput, nezaboravnih vidikovaca. Svima bih preporucio jer za svakoga ima po nesto i ture mogu da se prilagode svacijem uzrastu i kondiciji. Ono sto bih dodao je da ako neko kao i ja ima problem sa polenskom alergijom u svom rancu pored obavezne vode, hrane ima i agaricus za alergije jer ce mu zaista pomoci da nesmetano uziva u prirodi, setnji i druzenju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime