Vodopad Orlov kamen – Skriveni biser Stare planine

0
1599
Vodopad Orlov kamen
Foto: instagram@sokolovic.ivica

Vodopad Orlov kamen jedan je od mnogobrojnih bisera Stare planine. Smešten je na nadmorskoj visini od 1423 metara, dobro sakriven među stablima smrče. Naziv je dobio po stenama, na kojima se po pričama ležu orlovi. Njegovo okruženje upravo i čine stene, koje vode ka glavnom masivu vrha Kopren. Visok je 20 metara i sastoji se iz nekoliko kaskada.

Vodopad Orlov kamen
Foto: instagram@mybeautifulserbia – Vodopad Orlov kamen

Vodopad Orlov kamen – Kako doći do njega?

Vodopad Orlov kamen skriven je ispod stena Orlovo lice u predivnoj šumi smrče, na Lisevskom potoku. Upravo zahvaljujući stablima šmrče, vodopad je nemoguće videti sa veće razdaljine i ne proporučuje se da u potragu krenete sami. Put nije oboležen, a ukoliko se ipak odlučite na samostalnu avanturu, u nastavku možete pročitati određene smernice, koje će vam olakšati put do ove lepote Stare planine.

Do vodopada Orlov kamen možete doći kada krenete od sela Dojkinci ka Rečnoj poljani i Skripčanovoj česmi. Nakon što je prođete, vrlo brzo ćete sa leve strane videti belu kuću i metalni most preko puta nje. Nastavljate svoje kretanje preko tog mosta, zatim idete livadom i penjete se utabanom stazom pokraj kamenog zida. Pri izlasku na vrh, videćete zelenu kuću, kod koje skrećete levo i silazite u Lisevski potok, na kom se i nalazi vodopad Orlov kamen.

Vodopad Orlov kamen

Kada stignete do Lisevskog potoka, do samog vodopada možete birati između dva puta. Prvi je kroz sam potok, što je teže ali i pruža više uživanja. Na putu kroz potok ćete naići na više manjih kaskada pre dolaska do željenog cilja. Druga varijanta jeste da idete putem koji se nalazi iznad. Potrebno je da pređete potok i onda ponovo idete utabanom stazom. Pratite stazu i uspon kroz šumu sve do prve raskrsnice puteva, kada za vodopad skrećete desno.

Još jednom ponavljamo da je vodopad dobro sakriven i nećete ga videti dok mu se u potpunosti ne približite. Upavo zbog ove činjece vodopad Orlov kamen i ne spada među najpopularnije vodopade Stare planine, kojih ima zaista mnogo. Takođe, ukoliko niste previše iskusni, savetujemo Vas da angažujete vodiča ili nekoga ko dobro poznaje ovaj teren. Isto tako, morate biti dobro fizički spremni, jer od sela Dojkinci do vodopada morate preći skoro 10 kilometara.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Orlov kamen, kao i priroda koja ga okružuje. Zaista čaroban prizor za koji se vredi potruditi.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, to možete uraditi klikom na link ovde.

Foto 2: instagram@teta_jelica

Prethodni tekstVidikovac Banjska stena – Najlepši vidikovac na Tari
Sledeći tekstDonja Branjevina – Arheološki lokalitet u opštini Odžaci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime