Zaskovački vodopadi – Kompleks od četiri vodopada

0
1877
Zaskovački vodopadi
Foto: anta019.blogspot.com

Zaskovački vodopadi predstavljaju kompleks od ukupno četiri vodopada, koja se nalaze u ataru sela Zaskovci, u opštini Pirot. Vodopadi su gotovo nepoznati široj javnosti i veoma mali broj ljudi je do sada posetio ovu lepotu Stare planine. Na osnovu komentara malobrojnih osoba, koje su posetile ovo mesto, saznali smo da je idealno vreme za posetu ovih vodopada jesen, kada sam put do njih izgleda zaista nestvarno.

Kako doći do Zaskovačkih vodopada?

Zaskovački vodopadi se nalaze u ataru sela Zaskovci, koje je od Pirota udaljeno 31 kilometar, a od Knjaževca 67 kilometara. Do njega se stiže putem Temska-Topli do.

Zaskovački vodopadi

Prvih 13 kilometara od Temske, ide se krivudavim i tesnim asfaltnim putem do betonskog mosta, gde se nalazi skretanje na zemljani put za selo Zaskovci (oko 2,8 kilometara do centra sela), a asfaltni put nastavlja dalje preko mosta do sela Topli Do, do koga ima još oko 5 kilometara. Zemljanim putem od mosta do sela Zaskovci moguće je proći samo terenskim vozilima ili vozilima malo više odignutijim od tla.

Zaskovački vodopadi

Iz centra sela Zaskovci, kod prodavnice skreće se levo, na put koji vodi za Jabučko ravnište, odakle do vodopada na Terziskoj reci ima oko 4,5 kilometara. Zaskovački vodopadi su malo poznati široj javnosti i do sada ih je obišao mali broj ljudi. Ima ih ukupno četiri, od kojih se tri nalaze na Terziskoj reci poznati pod imenom Skok.

Četvrti vodopad se nalazi na drugom potoku, koji se uliva u Terzisku reku i ima naziv Snkov kamen. Uspon do ovog vodopada ide kroz šumu i dosta je jak. Desno od podnožja vodopada Snkov kamen, vodi staza na jednu stenu, sa koje se pruža prelep pogled na vodopad i okolinu. Od ove stene, staza dalje ide naniže kroz šumu, preko livada i pored nekoliko pojata, pri kraju se uključuje na zemljani put iznad sela.

Zaskovački vodopadi

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Fotografije i informacije o tome kako doći do vodopada preuzete su sa bloga anta019.blogspot.com.

Prethodni tekstSrebrno jezero – Posetite „srpsko more“
Sledeći tekstJezero Nebeska suza – Magično mesto na Goliji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime