Jezero Nebeska suza – Magično mesto na Goliji

0
2788
Jezero Nebeska suza
Foto: instagram@coa_go2

Jezero Nebeska suza ili Okruglica jedno je od najlepših prirodnih bogatstava Golije. Smešteno je na nadmorskoj visini od 1495 metara, na manjoj travnatoj zaravni, u predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke. Ono što ga čini posebnim jeste prirodni put kojim je nastalo, ali i njegova lepota, zbog koje su ga meštani nazvali Nebeskom suzom.

Jezero Nebeska suza
Foto: instagram@studenica_info

Kako je nastalo jezero Nebeska suza?

Jezero Nebeska suza je nastalo 1977. godine, nakon jakog zemljotresa u Rumuniji. Zahvaljujući velikim potrestima, došlo je do propadanja i urušavanja zemljišta na Okruglici. Udubljene, koje je nastalo tom prilikom, vremenom je ispunjavala voda i tako je nastalo ovo magično mesto, koje Golija poseduje danas. Jezero nema dotok vode iz potoka ili reka, tako da se pretpostavlja da poseduje izvor na samom dnu. Ovo mesto još uvek nije istraženo i za sada ne postoje konkretne informacije o njegovoj dubini, izvorima i tako dalje.

Jezero Nebeska suza
Foto: instagram@vilaavramovic

Kao što smo već pomenuli, jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1495 metara. Ima nepravilan oblik, sa ukupnom površinom od 500 metara kvadratnih. Nastalo je prirodnim putem i važi za najveće prirodno jezero u Moravičkom kraju. Drugi naziv sa Nebesku suzu je jezero Okruglica.

Okružuje ga netaknuta priroda. Ne postoji bilo kakav uticaj čoveka na ovo mesto, što jezercetu daje posebnu draž i lepotu.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jezero Nebeska suza iz vazduha:

Jezero Okruglica – Kako doći do njega?

Jezero Okruglica, to jest jezero Nebeska suza, se nalazi 29 kilometara južno od Ivanjice. Smešteno je na putu Ivanjica – Međurečje – Kumanica – Bele vode. Zahvaljujući tome što čovek još uvek nije umešao prste u ovom delu Golije, do samog jezera se stiže malo teže, šetnjom kroz netaknutu prirodu. Udaljeno je jedan kilometar od glavnog puta. Do Nebeske suze se može doći iz pravca Kumanice, Belih voda i sa glavnog puta. Planinarske staze, koje će vas voditi ka ovom čarobnom mestu, su veoma dobro obeležene i možete se u potpunosti osloniti na njih.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstZaskovački vodopadi – Kompleks od četiri vodopada
Sledeći tekstVodopad Kopren – Koprenski vodopad na Staroj planini

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime