Gružansko jezero – Šumadijsko more

2
8242
Gružansko Jezero
Foto: knicturizam.org.rs

Gružansko jezero je veštačko jezero u Šumadiji. Napravljeno je na reci Gruži, kod naselja Knić, po kojoj je i dobilo naziv. Nalazi se na 273 metara nadmorske visine.

Kada je nastalo Gružansko jezero?

Izgradnjom brane 1981. godine, pregrađena je reka Gruža, jedna od najdužih i vodom najbogatijih reka Šumadije. Nakon izgradnje brane kod naselja Pajsijevići, u opštini Knić, formirana je višenamenska akumulacija čije je punjenje završeno 1983. godine. Primarna namena ovog jezera jeste vodosnabdevanje Kragujevca, Kraljeva i okolnih sela. Danas se vodom iz ove akumulacije snabdeva preko 300.000 građana Republike Srbije.

Gružansko jezero

Osnovne karakteristike Gružanskog jezera

Površina Gružanskog jezera je 900 hektara, širina od 300 do 2.800 metara, a dužina jezera je 10 kilometara. Obala je relativno niska, pristupačna je i obrasla livadama, šumarcima i niskim listopadnim žbunjem. Pri maksimalnom vodostaju obalska linija je dugačka 42 kilometara. Jezero je u severnom delu najšire, dok se približavanjem brani sužava. Prosečna dubina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 6,5 metara. Najdublja tačka jezera se nalazi na 35 metara dubine.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda snimak Gružanskog jezera iz vazduha:

Jedina pritoka jezera sa stalnim tokom je reka Gruža. Osim Gruže, tu su i manje pritoke: Boračka reka, potoci Đurevac i Panjevac, koji tokom letnjih meseci presušuju.

Dešavanja i živi svet

Na ovom jezeru se veoma često održavaju takmičenja ribolovaca. Gružansko jezero je bogato šaranom, štukom, somom, babuškom, bandarom, jezerskom pastrmkom, deverikom itd. 2019. godine održano je svetsko prvenstvo u pecanju iz kajaka.

Na području Gružanskog jezera nalazi se veliki broj prelepih ptica. Identifikovano je 87 vrsta ptica, od kojih se 25 vrsta gnezdi baš na području jezera. Zahvaljujući velikoj raznovrsnosti, jezero takođe privlači i posmatrače ptica.

Gružansko jezero na mapi

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@ogipavlovic

Prethodni tekstPlanina Ješevac – Šumadija
Sledeći tekstReka Gruža

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime