Borsko jezero – Biser Bora i istočne Srbije

0
3096
Borsko jezero
Foto: @_milanmarkovic_82

Borsko jezero je veštačko jezero napravljeno 1959. godine podizanjem brane i akumulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i jednog dela sliva Zlotske reke. Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh, nadomak gradskog naselja Bor. Jezero je prvenstveno napravljeno kako bi se voda koristila u pogonima Rudarsko-topioničarskog basena, ali i razvoju turizma u ovom delu Srbije. Pored planine Crni vrh i nekoliko ski staza na njoj, Boru je bilo potrebno još turističkih atrakcija.

Karakteristike Borskog jezera

Borsko jezero zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže čak 52 metara. U vreme maksimalnog vodostaja u jezero staje 12 miliona kubnih metara vode. Obala jezera je stenovita i razuđena. Najviši vodostaj jezero dostiže u proleće, a najniži tokom leta i početkom jeseni. Razlika u vodostaju na minimalnom i maksimalnom nivou može da bude i veća od 10 metara, što utiče nepovoljno na biljni i životinjski svet. Tokom zimskog perioda, nije retkost da jezero bude u potpunosti zaleđeno.

Turizam na Borskom jezeru

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, proplancima i livadama. Nalazi se na nadmorskoj visini od 438 metara. Na obalama jezera se nalazi nekoliko hotela, a na nekih 200 metara od jezera su izgrađena i vikend naselja. Na samoj obali jezera turisti na raspolaganju imaju i auto kamp, sa kapacitetom od oko 300 prikolica.

Na obalama Borskog jezera se nalaze 4 veće, uređene plaže, kao i veći broj manjih. Tokom letnje sezone, temperatura vode dostiže čak 26 stepeni, što jezero čini veoma pogodnim za kupanje. Na glavnoj plaži jezera, kupače tokom cele sezone nadziru i spasioci. Sportistima stoji na raspolaganju tokom cele sezone kompleks sportskih terena, kod jednog od hotela. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku na pesku i tenis. Oko jezera se nalaze i trim staze, koje se završavaju kod brane. Na glavnoj plaži je moguće i iznajmljivanje čamaca i pedalina.

Borsko jezero

Na jezeru se već duži niz godina, sada već tradicionalno, održava moto skup, na kom učestvuju bajkeri iz cele Evrope.

Borsko jezero i njegov riblji fond

Svake godine se u Borsko jezero pusti nekoliko tona riblje mladi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. Jezero je pogodno za ribolov i predstavlja idealno stanište za veliki broj različitih vrsta riba, kao što su: šaran, deverika, som, smuđ, bandara, amur, tostolobik i tako dalje. Često se desi da neko ulovi i kapitalni primerak, što doprinosi na povećanju popularnosti jezera među ribolovcima.

Borsko jezero na mapi

Borsko jezero je udaljeno od Bora svega 17 kilometara, a do njega se može doći i autobusima koji saobraćaju na toj liniji. Vožnja traje svega dvadesetak minuta.

U video prilogu ispod možete pogledati kako izgleda Borsko jezero iz vazduha.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: bor030.net

Prethodni tekstSrpska ramonda – Biljka koja može ponovo da oživi
Sledeći tekstNinaja – Planina u jugozapadnoj Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime