Ninaja – Planina u jugozapadnoj Srbiji

0
1612
Ninaja
Pogled na Ninaju

Ninaja je dinarska planina u jugozapadnoj Srbiji. Nalazi se istočno od Sjenice i severozapadno od Tutina. Planina Ninaja se prostire na širim obroncima Pešterske visoravni, na njenoj severozapadnoj strani, između Golije sa Jankovim Kamenom na severu, Peštera na zapadu, Jaruta na jugu i Novopazarske kotline na istoku. Najviši vrh ove planine je Homar, sa najvećom nadmorskom visinom od 1462 metara. Drugi po visini je Žabren sa 1416, a treći Vlaški vrh sa 1358 metara nadmorske visine. Do Ninaje se može doći od manastira Sopoćani i istoimenog motela, nedaleko od Sjenice i Novog Pazara.

Legenda o nastanku imena Ninaja

Ne postoje tačne i precizne informacije o tome kako je ova planina dobila ime. Po pojedinim pričama, ime planine se dovodi u vezu sa velikim vojskovođom i mitskim osnivačem Asirskog carstva, Ninom Belovim. Nino Belova, kako se veruje, potiče iz perioda od oko 2000 godina pre nove ere, a prema narodnom predanju i dalje živi kao bog Bak, gospodar lova. Po legendi, on je prvi zvanični osvajač čitavog, tada poznatog, sveta.

Nije retkost da ljudi na najviše vrhove Ninaje gledaju kao na pojedinačne planine, ali se za sad na njih gleda kao na jednu planinu.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstBorsko jezero – Biser Bora i istočne Srbije
Sledeći tekstGospina papučica – Najlepša orhideja u Srbiji i Evropi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime