Gospina papučica – Najlepša orhideja u Srbiji i Evropi

0
2239
Gospina papučica
Gospina papučica

Gospina papučica je vrsta evropske orhideje. Njeno stanište su šume nizijskog i alpskog pojasa, a u Srbiji raste samo na Suvoj planini. Naziv koji u prevodu znači „Venerina papučica“ je potekao zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu.

Kako izgleda Gospina papučica?

Stablo se razvija iz podzemnog, čvorastog i debelog podanka. Uspravna je i prekrivena kratkim dlačicama. Osnovu stabla prekrivaju smeđi, prilepljeni listovi koji se ljušte. Stabljika može da naraste do 60 centimetara visine i nosi svetlozelene listove koji svojim donjim delom obuhvataju stabljiku poput rukavica. Listovi pri krajevima mogu imati plavozelenu boju, a dostižu dužinu od 7 do 15 centimetara.

Talasasti su na krajevima i imaju jasno izražene žile. Cvetovi Gospine papučice su najveći, najčudniji i najizraženiji od svih vrsta orhideja. Razvijaju se na vrhu stabljike, veliki su i izduženi i veoma lepog mirisa. Purpurnosmeđi listovi cveta okružuju „mednu usnu“ jarko žute boje. Cvetovi rastu u grupama od po dva ili su pojedinačni. Ređe se može naći po tri ili četiri na jednoj stabljici. Takođe, postoje i dva žuta prašnika. Oni imaju crvene tačkice po sebi i nalaze se u mednoj usni. Plod je čaura sa velikim brojem sitnih semena.

Gospina papučica

Oprašivanje i rast Gospine papučice

Gospina papučica se oprašuje pomoću insekata. Kada insekt sleti na mednu usnu, biljka je tako građena da insekt ne može otići istim putem, već traži drugi put. Taj drugi put je preko prašnika. Nemoguće je da insekt na taj način ne pokupi polen, pa kada sleti na drugi cvet, on ostavi taj polen, i na taj način se vrši oprašivanje. Cveta tokom maja i juna.

Ova biljka je jedna od biljaka koje imaju najsporiji rast na svetu. Potrebno joj je između šest i jedanaest godina da stvori prve cvetove i semenke.

Obzirom na to da je ova biljka jedna od najčudnijih, a i najlepših, mnogima je koristila kao ukrasna biljka. To je ovu biljku dovelo do intenzivnog branja i korišćenja pa je veoma brzo postala ugrožena vrsta. Zaštićena je od strane UNESKO-a, kao svetska prirodna retkost.

U video prilogu ispod možete videti kako izgleda Gospina papučica i saznati još neke zanimljive informacije o njoj:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim biljkama koje rastu na teritori Srbije, kliknite ovde.

Prethodni tekstNinaja – Planina u jugozapadnoj Srbiji
Sledeći tekstHum – Planina u jugozapadnoj Srbiji(Gradina 1502mnv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime