Planina Zlatar – Šta videti i obići, priroda, manifestacije…

0
38106
Planina Zlatar
Foto: instagram@to_zlatar

Zlatar je planina jugozapadne Srbije, smeštena na obodu Pešterske visoravni i između reka Lima, Mileševke, Bistrice i Uvca. Nalazi se na samo 4 kilometra od Nove Varoši i 35 kilometara od Priboja. Najviši vrh ove planine je Golo brdo sa nadmorskom visinom od 1627 metara.

Planina Zlatar – Vazdušna banja, flora i fauna

Planina Zlatar već decenijama privlači najveći broj turista, a jedan od razloga je upravo taj što ova planina ima čak 285 sunčanih dana u godini. Ova karakteristika nam govori da je na Zlataru zastupljena mediteranska, odnosno sredozemna klima sa spojem planinske. Ovakva klima je veoma pogodna za planinsku vegetaciju, koju čine većim delom šume i pašnjaci. Šume su lišćarsko-četinarske i smrčeve, kao i šume hrasta, breze, javora, bukve i graba. Jedno od bogatstava ove planine jesu i lekovite biljke poput sporiša – poznatiji kao hajdučka trava, kantariona i kamilica. Upravo zbog velikog bogatstva flore, planina Zlatar je proglašena „vazdušnom banjom“.

Planina Zlatar
Foto: instagram@vukaylova – Pogled koji se pruža sa vidikovca „Zlatar“

Što se tiče faune, odnosno životinjskog sveta planine Zlatar, slabije je razvijena. Prisutne su sitne i krupne divljači, ali glavnu ulogu faune preuzima reliktna vrsta – beloglavi sup.
Planina je takođe poznata po rudnicima mrkog uglja i lignita.

Turizam na planini Zlatar

Zlatar je veoma poznat po proizvodnji sjeničkog i zlatarskog sira, kao i po sve većem razvoju stočarstva.

Sjenički sir
Foto: instagram@sjenica_tourism – Sjenički sir

Takođe, na ovoj planini je smešten Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti i arterijskog krvnog pritiska, okružen borovom i brezovom šumom.

Razvijeno je planinarenje, lov na sitnu i krupnu divljač, splavarenje, foto-turizam, sportsko-rekreativni (vožnja džipovima, krstarenja, vožnja kvadova, kajaka, bicikla, zip line i tako dalje) i izletnički turizam. Uređene su dve ski staze, od kojih je prva dužine 800 metara sa ski liftom od 420 metara, a postoji mogućnost i iznajmljivanja ski opreme. Druga staza, Briježđa, se nalazi u Novoj Varoši, sa žičarom koja polazi iz samog centra Nove Varoši i penje se do „repetitora“, to jest televizijskog predajnika, koji se nalazi iznad naselja Cvijetnjak. Dužina staze je 980 metara i klasikovana je kao delom plava i delom crvena staza.

Planina Zlatar
Foto: instagram@m.ostojic_ – Planina Zlatar zimi

Manifestacija „Zlatarfest“

Svake godine, početkom avgusta se održava manifestacija „Zlatarfest“, koja za cilj ima okupljanje građana kao i turista sa svih strana i prikazivanja privredne i turističke vrednosti planine Zlatar i okoline. Svake godine je bogat program, a najzanimljivije stvari turistima jesu: zlatarska sirijada, zlatarska regata, sabor tradicionalnog pevanja izvika, sportska takmičenja, koncerti i tako dalje.

Zlatarfest
Foto: instagram@to_zlatar – Deo dešavanja sa Zlatarfest-a

Planina Zlatar – Šta videti i obići u okolini

 • Prirodni rezervat Uvac – Predstavlja rezervat prirode I kategorije. Pod zaštitiom države je od 1971. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.
 • Manastir Mileševa – Građen je 1218. i 1219. godine, od strane kralja Vladislava.
 • Zlatarsko jezero – Poznato još i kao Kokin brod je veštačko jezero koje se nalazi u dolini Uvca. Po veličini je sedmo u Srbiji. Maksimalna dubina iznosi 75 metara.
Zlatarsko jezero
Foto: instagram@etnosaponjic – Pogled na Zlatarsko jezero, sa Filipovog brega
 • Radoinjsko jezero – Ovo jezero je veštačko akumulaciono jezero na reci Uvac. Maksimalna dubina jezera iznosi 30 metara.
 • Manastir Banja – Nalazi se na oko 3 kilometara od Priboja. Predstavlja srpski srednjovekovni manastir i pripada Eparhiji Mileševskoj Srpske pravoslavne crkve. Osnovan je u XI veku od strane župana Vukana.
 • Manastir Davidovica – Nalazi se nedaleko od Brodareva. Pripada Eparhiji mileševskoj Srpske pravoslavne crkve. Osnovan je od strane Dmitra Nemanjića 1281. ili 1282. godine.
 • Vidikovac „Molitva“ – Jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Pešačka staza do uređenog vidikovca takođe pruža prelep pogled okružen meandrima reke Uvac.
Vidikovac Molitva
Foto: instagram@ivke_moreplovac – Pogled sa vidikovca Molitva na Uvačko jezero
 • Vidikovac „Zlatar“ – Nalazi se na nekoliko stotina metara od turističke zone Zlatara. Pruža pogled na ceo Zlatar.
 • Vidikovac „Savina stolica“ – Nalazi se u selu Debelja, na steni od kamena i drveta. Plan je da se spoji sa pešačkom i biciklističkom stazom.
 • Vidikovac „Hodžina stena“ – Nalazi se kod naselja Voćnjak, na 1100 metara nadmorske visine. Sa njega se pruža prelep pogled na Novu Varoš.
 • Etno selo „Štitkovo“ – Nalazi se podno Zlatara, prema Čemernici.
 • Manastir Dubnica – Nalazi se u selu Božetići, na obroncima planine Javor, nedaleko od Sjeničkog jezera.
Vidikovac Hodžina stena
Foto: instagram@zlatar_awsomountain – Pogled sa vidikovca Hodžina stena

Planina Zlatar na mapi:

Planina Zlatar je udaljena 4 kilometra od Nove Varoši, 31 od Sjenice, 35 od Priboja i 280 kilometara od Beograda.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstKrajkovačko jezero – Omiljeno izletište u nišavskom okrugu
Sledeći tekstKoreničko jezero – Idilično mesto kod Petrovca na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime