Koreničko jezero – Idilično mesto kod Petrovca na Mlavi

0
3687
Koreničko jezero
Foto: instagram@nesh.nich - Koreničko jezero

Koreničko jezero jedno je od najlepših mesta, koja možete posetiti u opštini Petrovac na Mlavi. Obalu jezera, čiste i lepe vode, krasi izuzetno čarobno prirodno okruženje, bez vidljive urbanizacije, sa svega par vikendica. Smešteno je u ataru sela Busur.

Koreničko jezero
Foto: instagram@aca_braca_

Koreničko jezero i njegove osnovne karakteristike

Jezero Korenica ili Koreničko jezero je jedno od novijih jezera. Postojeće staro se nalazi na nekih par kilometara bliže selu i smešteno je u blizini glavnog puta i poznato je pod nazivom Busursko jezero. Koreničko jezero je površine oko 2,5 hektara, u zavisnosti od vodostaja. Vodom se puni iz jednog manjeg, planinskog potoka.

Koreničko jezero
Foto: instagram@igor_milosevicccc – Slika Koreničkog jezera iz vazduha

Jezero karakteriše prirodno okruženje sa tek ponekom vikendicom. Ne postoje uređene plaže, pa samim tim je skoro i nemoguće videti kupače na ovom mestu. To, uz bistru vodu iz potoka, utiče na to da jezero izgleda besprekorno čisto. Iako jezero ne privlači kupače, u dobroj meri ga posećuju druge grupe ljudi: ribolovci, fotografi i ljubitelji prirode.Prelep pejzaž, divljina, čist vazduh i prijatna klima pružiće Vam potpun mir za dušu i telo.

Koreničko jezero
Foto: instagram@boskovicnena

Riblji fond Koreničkog jezera

Od svih posetilaca, Koreničko jezero definitivno najčešće posećuju ribolovci. Jezero je bogato različitim vrstama ribe, kao što su: šaran, babuška, amur, tostolobik, bodorka, deverika, linjak, sunčanica, crvenkapa i bandar. Karakterišu ga veliki primerci šarana, babuške i bandara, među kojima dominiraju šarani sa težinom od čak 20 kilograma. Uz ovako veliki broj riba i velikih primeraka, uz netaknutu prirodu i čistu vodu, ovo jezero predstavlja savršeno mesto za ribolovce.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgledaju jezero i netaknuta priroda, koja ga okružuje:

Koreničko jezero na mapi – Kako doći do njega?

Koreničko jezero se nalazi u ataru sela Busur, u opštini Petrovac na Mlavi. Smešteno je na putu Svilajnac – Petrovac i udaljeno je oko 20 kilometara od Svilajnca i 26 kilometara od Petrovca. Ukoliko dolazite iz pravca Ćuprije ili Jagodine, možete ići i preko sela Sedlara. Do jezera će Vam od Jagodine trebati skoro sat vremena.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPlanina Zlatar – Šta videti i obići, priroda, manifestacije…
Sledeći tekstJezero Moharač – Raj za dušu na Fruškoj gori

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime