Jezero Barje u podnožju Kukavice, nadomak Leskovca

0
3817
Jezero Barje
Foto: instagram@marko_mitrovic_photo - Jezero Barje

Jezero Barje je veštačko jezero koje se nalazi u podnožju planine Kukavice, u blizini naselja Vučje, na oko 30 kilometara uzvodno od Leskovca. Nastalo je u periodu između 1984 – 1989. godine u klisuri reke Veternice, izgradnjom nasute brane visine 75 metara. Jezero je izgrađeno zarad potrebe vodosnabdevanja i navodnjavanja Leskovca i okoline, kao i kako bi se grad zaštitio od mogućih poplava.

Jezero Barje
Foto: instagram@marko_mitrovic_photo – Jezero Barje

Jezero Barje i njegove osnovne karakteristike

Jezero Barje jedno je od većih jezera na teritoriji republike Srbije. Jezero ima ukupnu površinu od 13 kilometara kvadratnih. Prosečna širina se kreće oko 300 metara, dok dužina varira između 7,1 i 7,5 kilometara, u zavisnosti od punjenja. Maksimalna zapremina jezera iznosi 40,5 miliona kubnih metara vode i dostiže maksimalnu dubinu od 25 metara.

Jezero odlikuju čista voda i veoma dobro očuvana priroda oko njega. Njegova pritoka je reka Veternica, koja ne prolazi kroz naseljena mesta, pa je samim tim voda u jezeru veoma čista. Jedina otoka jezera je isto Veternica, na kojoj uzvodno i leži grad Leskovac. Izgled jezera i njegova okolina ga potencijalno čine velikim turističkim biserom. Razlog zašto je jezero veoma slabo posećeno jesu vrlo nepristupačne obale.

Jezero Barje
Foto: instagram@vikendsanama_

Ribolov na jezeru Barje

Jezero Barje je poribljeno smuđem, deverikom, babuškom, štukom, šaranom, klenom i tako dalje. Iako službe, koje se bave održavanjem ovog jezera, često poribljuju jezero, ribolovci se žale na slab ulov, jer krivolova ima previše. Ipak, i pored lošeg ulova, ljudi rado dolaze ovde, da odmore dušu i uživaju u miru među netaknutom prirodom.

Osim riba, jezero nastanjuje i velika populacija rečnih rakova.

Pored ribolovaca, na jezeru često možete videti i kupače, ali ne u nekom velikom broju.

Jezero Barje
Foto: instagram@jovanajovicphotography

Ukoliko posetite ovo jezero, ne propustite priliku da posetite i kanjon reke Vučjanke i poznate Đokine virove, koji se nalaze na samo 18 kilometara istočno od ovog mesta. Đokini virovi predstavljaju kompleks od 2 vira i 2 vodopada i predstavljaju omiljeno kupalište za svo okolno stanovništvo. Sve o Đokinim virovima možete saznati klikom na link ovde.

Jezero Barje na mapi

Jezero Barje je udaljeno od Leskovca oko 30 kilometara, a njemu najbliže naseljeno mesto je Vučje.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVodopad Prskalo – Bogatstvo planine Južni Kučaj
Sledeći tekstJezero Kruščica – Nacionalni park Tara

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime