Đokini virovi – Kanjon reke Vučjanke (Planina Kukavica)

0
2865
Đokini virovi
Foto: instagram: @ gorskivilenjak

Đokini virovi predstavljaju kompleks od dva vira u srednjem delu kanjona reke Vučjanke, desne pritoke reke Veternice. Virovi se nalaze na oko 2 kilometra od naselja Vučja, u neposrednoj blizini stare hidroelektrane, koja je još uvek u funkciji.

Đokini virovi – remek delo prirode

Reka Vučjanka je u svom srednjem toku usekla kanjonsku dolinu dužine preko 2 kilometra, sa propratnim pojavama kao što su: slapovi, vodopadi i virovi. Đokini virovi se nalaze u najužem delu kanjona, čija širina kod gornjeg vira iznosi svega 5 metara. Levu obalu čine strme padine Kitke, a desnu padine Petokrake.

Gornji vir je širok oko 15 metara, dugačak oko 5 metara sa dubinom od 2,5 metara. Nalazi se pod gornjim vodopadom, koji je visok 9 metara. Voda dalje ističe iz vira donjim vodopadom, čija je visina 11 metara i pada direktno u donji vir. Donji vir je širok oko 20 metara, dugačak oko 10, sa dubinom od 4,5 metara. Temperatura vode u virovima se leti kreće oko 23 stepena. Providnost gornjeg vira je potpuna, dok je donji vir poprilično neprovidan, a voda deluje potpuno crno.

Virovi su omiljeno mesto za kupanje, prvenstveno mlađih kupača, zbog relativno nepristupačnog terena. Veoma je popularno skakanje sa stena u donji vir, što budi adrenalin kod posetilaca. Tokom visokog vodostaja gornji vir je nepristupačan.

U video prilogu možete videti kako izgleda skok sa velike visine u Đokine virove:

Reka Vučjanka

Reka Vučjanka predstavlja pravo bogatstvo Srbije, a Đokini virovi su jedno od nezaobilaznih mesta na planini Kukavica. Reka Vučjanka izvire na severnoj strani planine Kukavica, na oko 1100 metara nadmorske visine. Ova bistra i brza reka usekla je u stenje svoj kanjon dubine 300 metara. Kanjon reke Vučjanke dugačak je oko 2 kilometra i ima pad od 300 metara, što je dovelo do toga da uživamo u prelepom prizoru kao što su Đokini virovi.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim zanimljivim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPariguz – Resničko jezero u Beogradu
Sledeći tekstPlanina Rudnik – Najviša planina u Šumadiji (1132 mnv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime