Pariguz – Resničko jezero u Beogradu

3
3197
Pariguz jezero
Foto: instagram: @m_miki_r

Pariguz je veštačko jezero izgrađeno u naselju Resnik, krajem osamdesetih godina prošlog veka. Poznato je još i pod nazivom „Resničko jezero“. Dužina jezera iznosi 700 metara, širina 120 metara a maksimalna dubina 15 metara. Ovo jezero se nalazi na udaljenosti od oko 17 kilometara od centra Beograda i uz Adu Ciganliju predstavlja najbliže jezero samom centru.

Jezero se napaja iz tri izvora, a sa jednog od izvora se voda može koristiti i za piće. Zanimljivo je da se u letnjem periodu pri visokim temperaturama dešava da neki od izvora presuše, ali uvek ostane barem jedan izvor, iz koga jezero dobija svežu vodu.

Kako je nastalo jezero i ime Pariguz

Nekada je na ovom mestu proticao potok i nalazilo se blato, za koje se verovalo da leči šuljeve. Otuda dolazi i prva lokalna legenda, koja nam govori da je jezero dobilo naziv po ovom blatu. Zbog mnogobrojnih poplava podignuta je brana i napravljeno je jezero, kako bi se poplave sprečile. Postoji i druga legenda koja govori da je ovaj kraj dobio ime Pariguz nakon zasede, koju su Srbi napravili Turcima, za vreme ustanka. Karađorđe je sa svojom vojskom sačekao Turke i prema legendi, Turci su dobili dosta sačme u stražnjicama, pa otuda i takvo ime.

Jezero Pariguz je bogato ribom i barskim kornjačama, a na njegovim obalama se mogu videti divlje patke i mnoge druge ptice. Ovo jezero je omiljeno mesto mnogih ribolovaca i izletnika. Pored jezera se nalazi omanja listopadna šuma, koja zajedno sa jezerom čini prelep pejzaž, stvoren za fotografisanje. Na jezeru se često održavaju i razne manifestacije, a jedna od većih manifestacija je alkoholijada.

Jezero danas

Iako je jezero Pariguz mesto kakvo je potrebno Beograđanima, pogotovo za odmor i opuštanje, jezero ima ogroman problem sa otpadom i otpadnim vodama, koje se puštaju u jezero. Ranijih godina ovaj problem je bio nerešiv, dok se u poslednje vreme traži rešenje za ovo mesto. Zahvaljujući bitnosti za glavni grad, napravljen je plan, po kome će ovo netaknuto jezero biti sređeno i spremno za kupanje, šetnju i tako dalje. Trenutno ne postoji sređen prilaz jezeru, niti uređena plaža. Po planu, koji je već napravljen, izvođači radova će rešiti ovaj problem i od jezera napraviti pravu oazu uživanja za sve posetioce. Sportski kompleks, kafe bar, šetališta i čista voda pružiće svakome potrebnu vrstu uživanja.

U videu ispod možete pogledati kako izgledaju jezero Pariguz i njegova okolina.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstValja Prerast – Najveći prirodni, kameni most u Srbiji
Sledeći tekstĐokini virovi – Kanjon reke Vučjanke (Planina Kukavica)

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime