Jarkovačko jezero – Ljukovsko jezero kod Inđije

0
3883
Jarkovačko jezero
Foto: instagram@zoran_natasa_travel_with_kids - Jarkovačko jezero

Na južnim padinama Fruške gore, kod sela Jarkovci, u opštini Inđija, nalazi se istoimeno jezero, Jarkovačko jezero, poznato još i pod nazivom Ljukovsko jezero. Ova veštačka akumulacija je nastala 1976. godine pregrađivanjem doline potoka Ljukovo, branom visine 12 i dužine oko 185 metara koja se prostire pravcem istok-zapad.

Jarkovačko jezero
Foto: instagram@radovan_m26 – Jarkovačko jezero

Jarkovačko jezero i njegove osnovne karakteristike

Jarkovačko jezero ima dve namene:

  • Navodnjavanje okolnih useva i snabdevanje industrijskih pogona
  • Lov i ribolov

Jarkovačko jezero ima prosečnu dubinu od 1,5 metar do 2, ali je najveća dubina izmerena u predelu gde je izgrađena brana i iznosi između 5 i 7 metara. Ukupna dužina jezera je 2 kilometra, a širina oko 300 metara.

Jedno je od najomiljenijih jezera za ribolovce tokom čitave godine, osim u periodu mresta ribe. Mrest riba traje od početka aprila do početka juna, u delu kod mostića na jezeru i par stotina metara južnije. Zbog toga je u tom periodu i na tim mestima zabranjeno pecanje. Vrste riba koje dominiraju Ljukovskim jezerom su šaran, bodorka, babuška, deverika, amur, ali je pecarošima najdraža malo ređa vrsta u ovim vodama – američki patuljasti somić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoran P. 📷 (@zoran.p)

U letnjem periodu pri većim temperaturama ovu akumulaciju često posećuju kupači, iako nema uređenih plaža. Takođe, posetiocima ovog mesta je omogućena biciklistička staza oko jezera, duga oko 5,5 kilometara radi lakšeg obilaska okoline. Na samoj obali jezera se nalazi i letnjikovac grofa Pejačevića jer je ovaj posed nekada pripadao upravo ovoj porodici.

Porodica Pejačević i „Moja volja“

Jarkovci i okolina tog naselja su do početka osamdesetih godina nosili naziv „Moja volja“. Legenda kaže da je grof Pejačević imao 99 imanja, a da je Moja volja bilo najmanje među njima. Grof je bio kockar i boem, te je zbog kocke izgubio sva imanja osim ovog. Tada je njegova žena odlučila da povrati sve kartajući se po svojoj volji na terasi ovog letnjikovca. Uspela je u tome i tada je celo to imanje dobilo naziv „Moja volja“.

Druga legenda vezana za ovaj naziv kaže da je grof imao ćerku jedinicu, koja je volela da šeta kraj jezera i zahtevala da se po njenoj volji tu napravi letnjikovac.

Jarkovačko jezero - Imanje Moja volja
Foto: Facebook – Fly with Masha – Imanje Moja Volja

Smatra se da ovo imanje potiče iz XIX veka i da zgrada ima osnovu oblika slova „T“, a oko zgrade je bio park, uređena bašta i stazice.

Nakon Drugog svetskog rata, imanje je otkupio doktor Kostić, zatim je pripala Mesnoj zajednici. Danas je objekat višenamenski, služi kao škola i vrtić i kao mesna kancelarija i ambulanta.

Jarkovački izvor

Jarkovački izvor, poznat još pod nazivom izvor Ljukovo, se nalazi sa druge strane brane, blizu prelivnog kanala. Izbija jakim mlazom čak i kada su suše, a kako kažu meštani, ne otiče iz jezera.

Ljukovsko – Jarkovačko jezero na mapi: 

Jezero je udaljeno svega oko 6 kilometara od Inđije i do njega možete doći veoma lako uz pomoć navigacije.

Ukoliko posetite ovaj deo Fruške gore, preporučujemo Vam da obiđete i jezera koja se nalaze u neposrednoj blizini Ljukovskog jezera, a to su jezero Dobrodol i jezero Šelevrenac.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstČalmansko jezero – Jezera Čalma I, II i III (Fruška gora)
Sledeći tekstJezero Šelevrenac kod Inđije – Fruška gora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime