Ribničko jezero – Biser Zlatibora među četinarima

0
8132
Ribničko jezero
Foto: instagram@pedja.rajic84 - Pogled na Ribničko jezero iz vazduha

Ribničko jezero udaljeno je oko 8 kilometara od centra Zlatibora i smešteno je na pola puta ka ski centru na Torniku. Ovo je drugo po veličini jezero na Zlatiboru i predstavlja jednu od nezaobilaznih destinacija na planini, a odnedavno možete uživati i u neverovatnom pogledu na ovo jezero i iz Gold gondole.

Ribničko jezero i njegove osnovne karakteristike

Ribničko jezero je nastalo veštačkim putem, pregrađivanjem reke Crni Rzav, kod naselja Ribnice, 1971. godine. Nastalo je zarad potrebe snabdevanja naselja Zlatibor i Čajetina pijaćom vodom. Brana kojom je pregrađena reka Crni Rzav podseća na onu branu sagrađenu na Đerdapu, ali u malom.

Ribničko jezero
Foto: instagram@a_n_c_i_k_a89 – Pogled na branu ribničkog jezera

Jedina pritoka, kao i jedina otoka ribničkog jezera jeste reka Crni Rzav. Dugačko je 2 kilometra, a površina se kreće oko 0,4 kilometara kvadratnih. Spada u grupu manjih, ali i najlepših jezera. Karakterišu ga čista i bistra voda, tamna boja, kao i prelepo prirodno okruženje. Jezero ima tamnu boju zahvaljujući specifičnosti njegovog korita. Kao i u gornjem toku Crnog Rzava, tako se i ovde na dnu nalazi serpentinska podloga, koja vodi daje specifičnu tamnu boju.

Ribničko jezero
Foto: instagram@a_n_c_i_k_a89 – Ribničko jezero zimi (2021)

Šta nudi Ribničko jezero?

Ribničko jezero je ušuškano četinarskom šumom sa svih strana. Krase ga netaknuta priroda, pristupačnost, čista i bistra voda, pa ne čudi što ljubitelji prirode ne propuštaju priliku da ga posete, ukoliko dođu na Zlatibor. Kupanje u jezeru je zabranjeno, jer se voda koristi za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom, ali i pored toga postoje osobe koje jednostavno ne mogu da odole, a da ne uskoče u ovo prelepo jezerce.

Ribničko jezero
Foto: instagram@jakic_milan

Pored uživanja u šetnji među netaknutom prirodom ovog jezera, od 2021. godine svako ima priliku da uživa u lepotama ovog mesta i iz vazduha. Otvorena je najduža gondola na svetu, Gold gondola, čija trasa prelazi i preko Ribničkog jezera, pružajući Vam nesvakidašnji pogled na ovaj biser Zlatibora.

Ribničko jezero
Foto: instagram@inspirisana_prirodom – Pogled na Ribničko jezero iz Gold gondole

Kao što i sam naziv govori, Ribničko jezero je veoma bogato ribom. Zastpuljen je rekreativni ribolov, sa velikim potencijalom za sportski ribolov, a jezero je najbogatije klenom, pastrmkom, šaranom, linjakom i somom.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda čitavo jezero iz vazduha:

Ribničko jezero na mapi: 

Kao što smo već pomenuli, jezero je udaljeno 8 kilometara od centra Zlatibora, na pola puta ka Torniku, najvišem vrhu ove planine. Smešteno je na nadrmoskoj visini od 968 metara i pripada opštini Čajetina.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstCrni Rzav – Reka koja nudi prelepa mesta za izlet
Sledeći tekstLepa Gora – Planina u južnoj Srbiji (Požar)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime