Crni Rzav – Reka koja nudi prelepa mesta za izlet

0
2201
Crni Rzav
Foto: instagram@tatjana.kijacic_art - Crni Rzav

Crni Rzav je reka koja izvire pod Čigotom, u Carevom polju i selu Dragalica i teče centralnim delom Zlatibora. Sam izvor se nalazi na nadmorskoj visini od 1440 metara, a svoje ime reka je dobila po specifično tamnoj boji korita, koje se sastoji od serpentinske podloge. Upravo ova podloga utiče na to da se voda lakše zagreva, tako da u letnjem periodu temperatura vode u Crnom Rzavu dostiže čak i 28 stepeni. Crni Rzav teče sve do naselja Vardišta u Bosni i Hercegovini, gde se spaja sa Belim Rzavom, sa kojim formira reku Rzav, koja se uliva u Drinu. To znači da Crni Rzav pripada crnomorskom slivu.

Crni Rzav

Tok reke Crni Rzav

Crni Rzav karakteriše bujični tok, koji na pojedinim mestima pravi prelepe kanjone, što možete videti u video prilogu ispod:

Ova reka je važila za jednu od najčistijih reka u Srbiji, ali situacija danas nije baš takva. Gornji tok reke i dalje odlikuje netaknuta priroda, međutim, u donji deo reke se ispušta kanalizacija, pa živog sveta skoro i da nema. Takođe, kao što smo već pomenuli, njeno korito čine serpentinske podloge, ali ne čitav tok. Zbog svojih bujičnih karakteristika, ova reka napušta svoje prirodno korito i kod magistrale za Crnu Goru ulazi u betonsko korito, koje je izgrađeno kako bi se ovaj vodotok kontrolisao.

Ima nekoliko pritoka, a to su potoci: Ribnica, Obudojevica i Bela voda. Na Crnom Rzavu se nalazi i Ribničko jezero, koje je po svom nastanku veštačko. Ova reka spada u kraće reke, a podatak o njenoj ukupnoj dužini nismo uspeli da pronađemo. Znamo da je duža od Belog Rzava, čija je dužina 23 kilometra.

Crni Rzav

Ribničko jezero

Ribničko jezero nastalo je 1971. godine pregrađivanjem Crnog Rzava, kod sela Ribnice, za potrebe snabdevanja naselja Zlatibor i Čajetina pijaćom vodom. Ima dužinu od oko 2 kilometra i kao što možete pretpostaviti po nazivu, obiluje različitim vrstama ribe, kao što su: klen, pastrmka, šaran, linjak i som. Udaljeno je oko 7 kilometara od turističkog centra Zlatibora i to je jedno od mesta koja turisti rado posećuju. Poseduje potencijal za razvoj sportskog ribolovstva. Odlikuju ga bistra i čista voda, a kupanje u jezeru je strogo zabranjeno.

Crni Rzav - Ribničko jezero
Foto: instagram@pedja.rajic84 – Ribničko jezero

Ukoliko posetite Zlatibor, ne propustite priliku da obiđete Ribničko jezero i gornji tok reke Crni Rzav, gde možete pronaći divna mesta za izlet i odmor u prirodi.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Autor forografije 1 i 2: instagram@tatjana.kijacic_art

Prethodni tekstVila Nada Golija
Sledeći tekstRibničko jezero – Biser Zlatibora među četinarima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime