El Paso City – Kaubojski grad na Zlatiboru

0
3325
El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com

El Paso City smešten je na samo 14 kilometara od centra Zlatibora, na magistralnom putu za Crnu Goru (ulaz je direktno sa magistrale), u prelepoj prirodi u kojoj se smenjuju pašnjaci i borova šuma.

Tematski park El Paso City (prelaz) dobio je naziv po istoimenom pograničnom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što reka Rio Grande, čini prirodnu granicu između SAD i Meksika, tako i reka koja protiče kompleksom El Paso City-ja na Zlatiboru, deli dve tematske celine na američki i srpski deo.

Istovremeno ovo je i mesto susreta dve kulture. Sa jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i simpatičnim zlatiborskim zaselkom.

Prolaskom kroz El Paso City doživećete dva različita podneblja u istom vremenskom periodu od 1865. do 1890. godine, ali na različitim krajevima sveta.

El Paso City – Kaubojski grad

El Paso City vam predstavlja Wild West Town, repliku tipičnog kaubojskog grada iz 19. veka na Divljem zapadu.

Divlji zapad (eng. Wild West) ili Stari zapad (eng. Old West) je naziv za predeo današnjeg SAD-a, zapadno od Misisipija u periodu od 1865. do 1890. godine. To je doba osnivanja novih naselja u divljoj prirodi naseljenoj indijanskim plemenima.

El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com

Kaubojski grad jedna je od celina tematskog kompleksa El Paso City u kojoj možete osetiti autentični ambijent kao iz vestern filmova. Čitavim gradom dominira široka promenada u kojoj se nižu objekti sa tipičnim stilom gradnje.

Nezaobilazno mesto okupljanja svih ljubitelja vestern filmova je Saloon. Ovde možete popiti piće i potpuno se prebaciti u davno prošlo vreme. U tome će vam pomoći uverljiv enterijer ove kaubojske kafane sa stolovima presvučenim čojom, slikama bizona, karavana i jedinstvene barske stolice sa sedlima.

El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com

Pored Saloona dalje u nizu su banka, pošta, berbernica i prodavnica, samo su neke od građevina koje ovo mesto čine verodostojnim prikazom gradića na Divljem zapadu. Naravno, tu je i kancelarija našeg šerifa Vajata Erpa. Kao što to obično biva, odmah pored prostorija pravednog čuvara reda i zakona nalazi se i zatvor.

Omiljena zabava za celu porodicu je nabacivanjenje potkovica — na platou ispred recepcije. Za posetioce koji žele dodatno da se zabave, tu su i gađanja lukom i strelom, gađanja gumenim metcima iz vazdušnog pištolja, sekiromet…

Čitav Wild West Town upotpunjen je detaljima karakterističnim za Divlji zapad kao što su rezervoar za vodu, vetrenjača, burad, točkovi i jasle za konje. Svi koji bi želeli da probaju čuveni ”Rodeo” to mogu iskusiti u O.K. koralu.

Diližanse koje možete videti u El Pasu podjednako su interesantne odraslima kao i deci. Diližanse su se koristile za prevoz pošte, putnika i robe dok još nije bilo železnice. Velika kola sa konjskom vučom, imala su dva, tri odeljka. Kočijaš bi sedeo na visokom sedištu, a na krovu se nalazio prtljag.

Karavani pored reke

Iza kaubojskog grada smešteno je naselje “Karavani pored reke”. Svaki od ovih osam interesantnih karavana nazvan je po nekom od poznatih glumaca iz vestern filmova. Tako na primer, možete prespavati u karavanu Džona Vejna, Stivena Mekvina, Garija Kupera i mnogih drugih velikana pomenutog žanra.

El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com – Karavani

Svi karavani su predviđeni za smeštaj — za dve osobe. U karavanu je krevet na sprat i moderno opremljeno kupatilo sa tuš-kabinom. U središnjem delu karavanskog naselja, nalazi se deo za druženje svih posetilaca.

El Paso City – Indijansko selo

U čast najpoznatijeg indijanskog poglavice Bika koji Sedi (Sitting Bull) ovo selo je i dobilo ime. Šest impozantnih indijanskih šatora okružuju prostor oko platoa za logorsku vatru. Ne samo da možete vizuelno uživati u ovim oslikanim šatorima, već možete i prespavati u jednom od njih. U svakom od nih očekuju vas po četiri singl ležaja i ostali neophodan inventar za ugodan boravak.

El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com

U jednom od indijanskih šatora nalazi se suvenirnica sa tematskim suvenirima kao što su: indijanske haljinice sa resama za devojčice, kostim indijanac za dečake, indijanske torbice, perjanice za glavu. U ponudi su i bezbedne igračke za decu — indijansko koplje, sekirice… Za odrasle tu su indijanske narukvice, ogrlice, čokeri, kajševi sa perlicama… Ručno izrađene i bojene figurice indijanaca i totema – lep su suvenir iz El Pasa.

Indijansko selo okruženo je borovom šumom – za ljubitelje šetnje po netaknutoj prirodi ovo će biti pravo osveženje. Čim se izađe iz kompleksa El Paso City, na domak ruke, pružaju se predivna prostranstva, idealna za opuštenu šetnju i istraživanje okolnih sela.

Zlatiborski zaselak

Zlatiborski zaselak je deo kompleksa El Paso City u kojem je predstavljena tradicija ovih krajeva iz 19. veka. Poseban akcenat je na tradicionalnom stilu gradnje, koji možete videti na primeru 12 različitih brvnara. Sve brvnare namenjene su za smeštaj gostiju. Ovoj tematskoj celini pripada i srpska crkva, i vodenica sa jezercetom u kojem gajimo pastrmku.

El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com

Brvnare su pokrivene šindrom — šindra je krovni pokrivač od cepanih drvenih daščica, koje se postavljaju jedna preko druge sa preklopom i koristi se za krovove sa visokim nagibom. Za šindru se koristi samo bor, u predelima gde ima puno četinara kao sto je Zlatibor. Zbog svoje visoke cene, šindra se u današnje vreme retko koristi.

Sve brvnare za su izgrađene od lokalnih, prirodnih materijala, pre svega od drveta i kamena i prenose topao i prisan ambijent. Brvnare su idealan smeštaj za porodicu sa više članova.

Sadržajima i atrakcijama u kojima može uživati cela porodica, tu nije kraj – ispod zlatiborskog zaselka, prostire se i deo koji je prepoznatljiv po konjušnici i toru. Osim toga, tu je svoje mesto našla i replika parne lokomotive Elza iz 1960-tih, sa teretnim i putničkim vagonom u kome se nalaze drvena sedišta.

Igre unutar kompleksa

El Paso City nudi veliki broj interesantnih i za naš predeo neobičnih igara, u kojima se možete oprobati:

Rodeo – Svi koji bi želeli da probaju čuveni „Rodeo“ to mogu iskusiti u El Paso City-ju. Jahanje mehaničkog bika, dočarava osećaj i pokrete razjarenog bika koji skače, vrti se, i pokušava da zbaci jahača sa svojih leđa, u popularnom američkom rodeu. Rodeo je takođe i takmičarski sport u Teksasu. Jahanje mehaničkog bika najpre je služilo takmičarima za obuku i usavršavanje veština, a sada je to odlična i bezbedna zabava kako za odrasle, tako i za decu od min. 9 godina. Naša, obučena osoba koja upravlja rodeom, prilagođava brzinu i nivo svakom pojedincu.

Sekiromet – Oslobodite se stresa uz potpuno novu igru na našim prostorima, takozvanom sekirometu. Uzbudljivo iskustvo bacanje sekire, koja treba da pogodi metu, odvija se u specijalno ograđenom prostoru, pod vođstvom instruktora koji će vam pokazati ispravnu tehniku.
El Paso City Zlatibor
Foto: elpasozlatibor.com – Sekiromet
Luk i strela – Pogodite metu uz pomoć luka i strele.
Airsoft gađanja – Airsoft ili gađanje mete iz vazdušnog pištolja.
Tjubing – ako bi i mlađi posetioci tematskog parka El Paso City uživali u zabavi, u ponudi imamo i tjubing! Tjubing ili „letnje sankanje“ odvija se na plastičnoj podlozi po kojoj se spušta uz pomoć specijalnih guma.

El Paso City na mapi 

El Paso City smešten je na samo 14 kilometara od centra Zlatibora, na magistralnom putu za Crnu Goru.

Sve informacije o smeštaju, cenama ulaznica i kontakt podacima možete pronaći na sledećem linku: elpasozlatibor.com 

Ukoliko želite da pročitate mnogo drugih zanimljivih tekstova o mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Zelenika – Pogled na panoramu Drine
Sledeći tekstPark Maketa Despotovac – Muzej na otvorenom

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime