Taorska vrela – Najlepši izvori valjevskog kraja

2
3456
Taorska vrela
Foto: instagram@mladja_ic431

Taorska vrela ili slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode, koji se nalazi u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, kod koga se ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Slapovi Taorskih vrela nekada su se nalazili na naslovnim stranama svih turističkih časopisa bivše Jugoslavije. Bila su često upoređivana sa Plitvičkim jezerima u Hrtvatskoj, međutim, zarad potrebe vodosnabdevanja, ovo remek delo prirode je oskrnavljeno. Iako danas ne izgleda ni približno kao nekada, ovaj spomenik prirode i dalje privlači veliki broj turista i ostavlja ih bez daha.

Taorska vrela

Gde se nalaze Taorska vrela?

Slapovi Taorskih vrela su smešteni na teritoriji grada Valjeva, u selu Donji Taor, nedaleko od puta za Makovište. U ovom prirodnom prostoru, nekada se nalazilo 12 vodenica, dok su sad ostale samo dve. Na veliku žalost i te dve preostale vodenice se ne nalaze u baš sjajnom stanju. Kao i vrelo, vodenice su takođe zapostavljene.

U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Sa severne strane je oivičeno vertikalnom liticom visine 5 metara, a širine 3 metra. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, koja takođe izvire u podnožju planine Povlen.

Taorska vrela

Osnovne karakteristike Taorskih vrela

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle i izvire glavno vrelo. U široj izvorišnoj zoni se pored glavnog vrela nalazi i više manjih periodskih izvora. Nizvodno od glavnog vrela, nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež. Visina vodopada je oko 4,5 metara.

Taorska vrela

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što Vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.

Taorska vrela na mapi – Kako doći do njih? 

Do vrela možete doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca. Ako dolazite iz centralne Srbije, preko Kosjerića krenete prema Sečoj Reci i kod cementare Titan skrenete desno asvaltnim putem ka Bobiji, pa dalje ka Makovištu.

Put je označen i videćete dosta tabli, koje će vas navoditi ka Taorskom vrelu. Iako je označen, uopšte nije lak, i biće vam potrebno vremena i truda kako bi ste došli do ovog bisera.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova, o drugim mestima koja možete posetiti u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1 i 2. instagram@mladja_ic431 , 3. instagram@saledo

Prethodni tekstVodopad Pruten – Bogatstvo planine Kosmaj
Sledeći tekstTavničko jezero – Tirkizno plavi biser Zlatibora

2 KOMENTARA

  1. Put je katastrofa, isao sam prosle godine preko Valjeva. Tacnije put ne postoji!!! Auto 4×4, visok, 30 km voznja u prvoj brzini. Nema nista da se vidi.

    • Tako je, put je u očajnom stanju i potrebno je mnogo strpljenja i truda se dođe do tamo… A od toga šta se ima videti, sve zavisi od perioda u godini kada posetite ovo mesto. Nekada veliki biser naše zemlje, koji je sada i više nego zapostavljen…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime