Vidikovac Kovilovo – Nacionalni park Đerdap

0
4445
Vidikovac Kovilovo
Foto: Mesto za odmor pored vidikovca

Vidikovac Kovilovo smešten je u istočnoj Srbiji. Nalazi se na 358 metara nadmorske visine i sa njega se pruža prelep pogled na čitavu Donjomilanovačku kotlinu, od Grebena do Golubinja, ukupne dužine od preko 25 kilometara. U ovom predelu, Dunav je širok oko 2 kilometra, a njegova površina je veoma mirna.

Vidikovac Kovilovo

Vidikovac Kovilovo – Kako doći do njega?

Vidikovac se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Đerdap i do njega se dolazi kada krenete putem Donji Milanovac – Majdanpek. Već nakon nešto više od 3 kilometra, naići ćete na tablu koja Vas usmerava ka vidikovcu. Na tom mestu možete ostaviti automobil i pešaka krenuti ka ovom biseru.

Vidikovac Kovilovo

Staza, odnosno šumski put koji vodi ka ovom vidikovcu dugačak je ukupno oko 1200 metara. Staza ima ukupan nagib od 3% i spada u grupu lakših staza, tako da ćete laganim hodom stići do ovog mesta za dvadesetak minuta, a kada stignete, tamo Vas očekuje jedan od najlepših pogleda na Dunav.

Vidikovac Kovilovo

Vidikovac nije previše prometan i za razliku od nekih mnogo popularnijh vidikovaca, ovde ćete moći da sednete i uživate u prizoru. Pored samog vidikovca, nalaze se i stolovi i klupice, tako da možete da sednete i uživate.

Šta sve možete videti sa ovog vidikovca?

Pre svega, vidikovac Kovilovo Vam omogućava prelep pogled na Dunav, koji je u ovom delu širok čak oko 2 kilometra. Osim same reke, sa vidikovca možete videti:

  • Donjomilanomačku kotlinu
  • Treskavac (Lepenski Vir)
  • Greben
  • Potopljeno Porečko ostrvo
  • Sve tri lokacije na kojima je bio Donji Milanovac
  • Rimski kastrum Taliata
  • Stari Donji Milanovac
  • Teritorije susdne države Rumunije

Vidikovac Kovilovo

Šira oblast oko ovog vidikovca nosi naziv Kovilovo. Kovilovo je stanište žutog ravna, endemične vrste sa vrlo ograničenom rasprostranjenošću.

Ukoliko volite da uživate u lepom pogledu, preporučujemo Vam da svoj put nastavite još tridesetak kilometara istočnije, ka planini Miroč. Na njoj se nalaze dva vidikovca, Ploče i Veliki Štrbac, sa kojih se pruža najlepši pogled na Đerdapsku klisu. Sve o vidikovcu Ploče možete pročitati klikom na link ovde.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vidikovcima u Srbiji, kliknite ovde.

Autor fotografija: instagram@markomaric_90_

Prethodni tekstPlanina Vidlič kod Pirota – Šta videti i obići?
Sledeći tekstPlanine u zapadnoj Srbiji i njihovi najviši vrhovi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime