Planina Vidlič kod Pirota – Šta videti i obići?

0
2191
Planina Vidlič
Foto: instagram@staraplanina24 - Planina Vidlič - Pogled na vrh Basarski kamen

Planina Vidlič se nalazi na teritorijama Srbije i Bugarske. U našoj zemlji, planina Vidlič se prostire istočno od Pirota, između tokova Nišave i Visočice. Iako Vidlič nije previše poznat široj javnosti, nudi nam dosta prirodnih lepota, koje svako mora posetiti. Na njoj se nalazi jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca u Srbiji, sa kojeg možete uživati u pogledu na Zavojsko jezero i najviše staroplaninske vrhove.

Planina Vidlič i njene osnovne karakteristike

Kao što smo već pomenuli, Vidlič se prostire u istočnoj Srbiji, istočno od Pirota, između reka Niašve i Visočice. Ova planina jedan je od venaca Stare planine, koji se odvaja od glavnog venca kod vrha Kom. Jugoistočni deo grebena presečen je državnom granicom sa Bugarskom. Najviši vrhovi ove planine u Srbiji su:

  • Guvnište – 1413 metara nadmorske visine
  • Basarski kamen – 1377 metara nadmorske visine
  • Golemi vrh – 1371 metar nadmorske visine
  • Smilovski kamen – 1348 metara nadrmoske visine
  • Velika Stena – 1329 metara nadmorske visine
  • Kozji kamen – 1181 metar nadmorske visine
Planina Vidlič
Foto: Basarski kamen

Ovaj masiv pripada mezozojskoj zoni zapadnog Balkana. U geološkom i tektonskom pogledu, Vidlič predstavlja navlaku, koja je navučena preko staroplaninske zone. Duž raseda na južnoj strani razvio se niz udolina: dimitrovgradska, pirotska, đurđevopoljska i belopalanačka. Duž raseda se nalazi i pojas termi, Dag-Banjica u dolini Gradašničke reke i Banjica kod Pirota.

Vidlič je delom obešumljen bez površinskog oticanja na prostoru od 141 km². Planina je neplodna, a naseljeni su jedino njeni jugoistočni delovi. Pripada Parku prirode Stara planina i prirodno je dobro od izuzetnog značaja prve kategorije. Mnogi Vidlič smatraju ″predgrađem″ Stare planine.

Šta obići na planini Vidlič?

Planina Vidlič nam nudi nekoliko stvari, koje bi svako trebao da poseti bar jednom, a to su:

1. Vidikovac i vrh Kozji kamen – Pretpostavljamo da ste bar nekada, negde čuli za Kozji kamen. Ovaj vrh i ujedno vidikovac, pružiće Vam nezaboravan pogled na Zavojsko jezero, meandre reke Visočice i okolne staroplaninske vrhove. Vidikovac je smešten na nadmorskoj visini od 1181 metra i do njega se dolazi veoma lako, markiranom stazom. Udaljen je svega oko 15 kilometara od Pirota, od čega ćete pešaka morati preći samo 3. Ukoliko želite da saznate kako da dođete do ovog prelepog mesta, kliknite ovde.

Vidikovac Kozji kamen
Foto: instagram@svetski_putnik_u_pokusaju

2. Vidikovac Smilovica – Nalazi se na obodu Zavojskog jezera. Udaljen je oko 3 kilometra od sela Pokrevenik u pravcu prema brani na jezeru. Posle Kozjeg kamena, ovo je drugi najlepši vidikovac, sa kojeg se takođe pruža pogled na Zavojsko jezero i staroplaninske vrhove, ali iz potpuno drugačijeg ugla.

Vidikovac Smilovica
Foto: Vidikovac Smilovica – Pogled na Zavojsko jezero i okolinu

3. Basarski kamen – Ovaj vrh veoma je popularan među planinarima i takođe Vam pruža prelep pogled. Ne ostavlja bez daha kao prethodna dva vidikovca, ali vam omogućava pogled na čitavu pirotsku kotlinu, nišavsku dolinu i Kozji kamen.

4. Jelovičko vrelo – Jedno je od najjačih izvora na Staroj planini. Nalazi se nedaleko od sela Jelovica na 1,5 kilometara ispred sela, u podrucju vikend naselja Vrelo u slivu Dojkinačke i Jelovičke reke, na levoj strani Jelovičke reke. Smešteno je na mestu spajanja Vidliča i Stare planine. Od Pirota je udaljeno oko 30 kilometara. Do izletišta Vrelo se dolazi asfaltnim putem  za oko 40 minuta.

Jelovačko vrelo
Foto: Jelovačko vrelo

5. Staru planinu – Vidlič predstavlja ″uvodni″ deo Stare planine, jedne od prirodom najbogatijih planina Srbije. Ukoliko posetite Vidlič, ne propustite priliku da svoju avanturu nastavite na Staroj planini, vodopadima najbogatijom planinom u Srbiji. Ukoliko vas zanima šta sve možete posetiti na Staroj planini, liknite ovde.

Planina Vidlič na mapi

Planina Vidlič se nalazi u istočnoj Srbiji, istočno od Pirota. Udaljena je oko 310 kilometara od Beograda.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Kozji kamen – Kako doći i šta sve videti
Sledeći tekstVidikovac Kovilovo – Nacionalni park Đerdap

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime