Planina Rtanj

0
69
Foto: serbia.com

Planina Rtanj se nalazi u jugoistočnoj Srbiji. Njen najviši vrh je Šiljak (1565m). Od Beograda je na udaljenosti od 200km, a u blizini se nalazi Boljevac.

Na ovoj planini je zastupljen oblik kraškog reljefa. Ako pogledamo Rtanj sa severa ili juga, ukazuje nam se kao dugačak greben u obliku trapeza, dok se gore sužava u uzani, ivičasti zid, dole je masivan i širi.

Rtanj spada u karpato – balkanske planine. S obzirom na to da se završava u obliku šiljka, veruje se da je ova planina piramida.

U podnožju Rtnja su peščare i stene, a pri vrhu krečnjaci. Najviši vrh Šiljak se uzdiže sa istočne strane. Na južnoj strani se nalazi visoravan koja se spušta ka Sokobanji. Na severnoj strani planina je odsečena oštrim grebenom. Severna strana je prekrivena šumama i pašnjacima, obrasla raznolikim biljnim vrstama i puna je izvora pitke vode. U ovom delu se takođe nalazi i lovište, a najčešće je to lov na srne i divlje svinje.

Severoistočno od Šiljka nalazi se „Jama na šiljku“ dubine 9m.

Foto: serbia.com

Flora i fauna

Planina Rtanj je bogata listopadnim šumama i travnim poljima. Na 800 do 900 metara nadmorske visine se nalazi šuma grabića i hrastova šuma. Sa južne strane prostire se šuma bukve. U središnjem delu raste Rtanjski čaj. Na vrhovima je žbunasta vegetacija. Takođe, pošumljavanjem je nastao i pojas smrče.

45% faune ptica živi na Rtnju. Dve trećine slepih miševa nastanjuju ovu planinu.

Zanimljivosti

  • Na planini se nalazi Jama Ledenica, čiji je ulaz na dnu plitke vrtače. Na kraju se ulazi u dvoranu širine 15m, visine 10m.
  • Jedna vrlo poznata misterija je da Rtanj krije dvorac prepun zlata i dijamanata.
  • Pogled sa najvišeg vrha Rtnja seže do ušća Save i Dunava.
  • Najčudesnije mesto na Rtnju je Svetilište Vrelo. U pitanju je spoj orgonske, elektro i magnetne energije, povoljan za ljudski organizam. Dovoljno je provesti 3 dana po 20 min .
  • Veruje se da sam vrh Šiljak isceljuje sve bolesti i anomalije.
  • Jedna od atrakcija ove planine je alpinizam.
  • Za ovu planinu se veže dosta misterija. Misterija o vanzemaljcima, zvezdana kapija, vremenska kapsula, sklonište od smaka sveta…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime